Gjøkeredet (bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen ved samme navn, se Gjøkeredet (film).
Gjøkeredet
orig. One Flew Over the Cuckoo's Nest
Forfatter(e)Ken Kesey
SpråkEngelsk
Tilblivelse1962
Utgitt1962
OCLC37505041
ISBN 978-0-451-16396-7

Gjøkeredet er en roman av Ken Kesey fra 1962. Bokas handling utspilles på et psykiatrisk sykehus i Oregon, og boka kan betraktes som en studie av institutisjonsmiljøer. Handlingen fortelles av hovedpersonen Chief Bromden, en indianer som later som om han er døvstum.

En berømt film ved samme navn, Gjøkeredet, regissert av Miloš Forman med Jack Nicholson i hovedrollen som McMurphy (til forskjell fra boka), bygger på boka.

Handling[rediger | rediger kilde]

Halv-indianeren Chief Bromden, som alle tror er døvstum, er innlagt på asyl. Der inne, i en grå og fryktelig verden, hersker Big Nurse uinnskrenket. Hun får hjelp av sine tre dagvakter og assistentleger og sykepleiere. Helt til den opprørskevagabonden (landstrykeren) Randle Patrick McMurphy dukker opp. McMurphy bare lot som han hadde en sinnssykdom for å sone straffen ved sinnssykehuset, i stedet for å havne i fengsel. Han er en komisk, tragisk og heroisk skikkelse som blåser frisk luft inn i asylet, og snur opp ned på hele systemet. McMurphy antagoniserer stadig sykepleieren og forstyrrer rutinene på avdelingen, noe som fører til endeløse maktkamper mellom den innsatte og sykepleieren. En natt, etter å ha bestukket nattevakten, smugler McMurphy to prostituerte venninner med brennevin inn på avdelingen.

De bryter seg også inn på et apotek ved sykehuset, for å skaffe hostesaft som inneholder kodein og ikke-navngitte psykiatriske medisiner. McMurphy legger snart merke til Billy Bibbit – en engstelig, gutteaktig pasient med stamming og liten erfaring med kvinner – er forelsket i en prostituert ved navn Candy. Han arrangerer derfor et møte mellom dem, og Billy mister jomfrudommen. Men McMurphy og de andre pasientene sovner, i stedet for å rydde opp etter gruppens krumspring. Så personalet oppdager hele avdelingen i fullstendig uorden neste morgen. Sykepleieren oppdager Billy og den prostituerte i hverandres armer, delvis avkledd. Hun truer med å fortelle moren til Billy om hva som har skjedd, noe som gjør at Billy får et følelsesmessig sammenbrudd. Han begår deretter selvmord, og sykepleieren gir McMurphy skylden for dette. Men han mener at sykepleieren var ansvarlig for Billys dødsfall.

McMurphy angriper derfor sykepleieren, og forsøker å kvele henne til døde. Sykepleieren blir sykmeldt i en uke, på grunn av disse skadene. I løpet av denne tiden flytter mange av pasientene, enten til andre avdelinger, eller de sjekker ut av denne avdelingen for alltid. Når sykepleieren kommer tilbake kan hun ikke lenger snakke, og hun har dermed blitt fratatt sitt viktigste verktøy for å holde pasientene sine under kontroll. McMurphy får snart en lobotomi, og er deretter i en nærmest vegetativ tilstand - noe som gjør ham stille og ubevegelig. Sjefen ved sykehuset kveler snart McMurphy med en pute i løpet av natten, for å la McMurphy slippe å leve i denne tilstanden.