Gimli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gimli
Dvergekriger
RaseDverg
Andre navnalvevenn
Originalt navnGimli
FødtÅr 2879, tredje tideverv
DødDro over sjøen i år 120, fjerde tideverv
IntrodusertRingenes Herre

Gimli er en dverg fra J.R.R. Tolkiens fiktive verden Midgard. Gimli, sønn av Glóin (en av Bilbo Lommeluns opprinnelige følgesvenner i Hobbiten), er en fjern etterkommer av Durin den Udødelige – den første av de syv dvergefedrene – men er ikke medlem av den kongelige ættelinjen. Gimli er dessuten fetteren til Balin, som også var en av Bilbos følgesvenner. Gimli blir introdusert ved rådsmøtet i Kløvendal, der han kommer sammen med hans far for å overbringe nyheter fra hans hjemsted. Gimli blir valgt av Elrond til å være én av de ni i Ringens Brorskap.

Innen Brorskapet blir Gimli gradvis gode venner med alven Legolas, noe som er spesielt, da alvene og dvergene fremdeles kranglet over noen saker på grunn av Doriaths undergang – og mer på grunn av at Legolas' far, Thranduil, en gang kastet Glóin i et av hans fangehull (se Hobbiten).

Ettersom brorskapet blir nødt til å entre Morias miner, er Gimli i begynnelsen veldig entusiastisk og brenner for å finne en dvergekoloni bestående av hans folk der. Dette håpet snus, og Gimli finner ut at Moria er fullt av orker og at hans folk inkludert hans fetter Balin har blitt nådeløst slaktet av orkene. Etter at Gandalv faller ned i mørket etter å ha kjempet mot Balrogen, klarer brorskapet omsider å komme seg ut av Minene. De flykter inn i Lothlórien, som er befolket av alver som ikke er særlig vennlige overfor dverger. Gimli ble nødt til å føres inn i skogen med bind for øynene – og dette leder nesten til et voldelig oppgjør inntil Aragorn ber om at alle i følget skal få bind for øynene.

Gimlis mening om alvene forandres dramatisk når han møter Galadriel – hennes skjønnhet imponerer Gimli så mye at når hun spør hva han ønsker seg fra alvene, ber han bare om ett hårstrå fra hennes hode (han får hele tre). Hans kjærlighet og respekt for Galadriel er bevist ved hans første møte med Éomer av Rohan. Han snakker stygt om Galadriel, og Gimli svarer for det med veldig stygge ord – og dette leder til en anspent situasjon der Aragorn igjen ser seg nødt til å gripe inn.

Etter Ringkrigen ledet Gimli et stort antall av Durins folk mot sør for å etablere et nytt dvergekongedømme i Anglarond, og han ble den første herre over de glitrende hulene i Rohan. Dvergene av de glitrende hulene, ledet av kong Gimli, reparerte mye av den fysiske skaden som ble voldt av Saurons hærer gjennom Ringkrigen. Det er verdt å merke seg at de gjenoppbygget Minas Tiriths store port, og byttet ut treverket med mithril og stål – og pusset opp hele byen.

Gimli var 139 år gammel (født i år 2879 i det tredje tideverv) da Ringens Brorskap satte ut fra Kløvendal – og det gjør ham 52 år eldre enn Aragorn. Han dro i år 120 i det fjerde tideverv over havet sammen med Legolas. Gimli var den første dvergen som dro over havet og kom til Valinor

I Peter Jacksons filmtrilogi Ringenes herre blir Gimli spilt av John Rhys-Davies.