Gewandhausorchester Leipzig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det annet Gewandhaus omkring år 1900

Gewandhausorchester Leipzig er et symfoniorkester med sete i Leipzig i Sachsen. Det er et av verdens mest kjente orkestre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Orkesterets historie går tilbake til 1400-tallet, og det regnes som det eldste borgerlige konsertorkesteret i verden (da i motsetning til orkestre av fyrstelig eller kirkelig opprinnelse). Det har vært kjent under dagens navn siden 1781, da det begynte å holde sine konserter i Leipziger Gewandhaus, byens tøyhus. Mens orkesteret opprinnelig var en forening, er det siden 1840 en offentlig institusjon underlagt byen Leipzig. Svært mange betydningsfulle, musikalske verk, blant annet av Beethoven, har blitt uroppført av Gewandhausorchester Leipzig.

Idag spiller Gewandhausorchester i Gewandhaus, i Leipziger Oper (operaen), samt i Thomaskirche. Dessuten foretar det tallrike turnéer over hele verden. I 2005 spilte orkesteret i konserthuset i Oslo, og konserten ble overført i NRK. Denne konserten var en gave fra den tyske stat til Norge i anledning hundreårsmarkeringen. Verker av norske og tyske komponister ble oppført.

Kapellmestre[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]