Geungusu av Baekje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Geungusu av Baekje
Hangul: 근구수왕 (f.: 수)
Hanja: 近仇首王 (f.: 須)
RR: Geun-gusu-wang (f.: Su)
MR: Kǔn'gusu-wang (f.: Su)
Konge av Baekje
Født322Rediger på Wikidata
Død384Rediger på Wikidata
EktefelleA I-bu-in
FarGeunchogo
BarnJinsa
Chimnyu
Regjeringstid375 - 384

Geungusu av Baekje (født 322, død 384) var 14. konge i det koreanske kongedømmet Baekje. Geungusu var eldste sønn av den 13. kongen, Geunchogo og far til de senere 15. kongen, Chimnyu og 16. kongen, Jinsa.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 369 ledet kronprins Geungusu Baekjehæren mot en invasjon fra Goguryeo og tok 5 000 fanger. Han fortsatte til Pyongyang og Sugok-seong i 371 der han drepte Goguryeokongen Gogugwon i kamp.

Han fulgte ellers i sin fars politikk og allianse med Jin-klanen. Hans sjefsminister, Jin Godo var far til hans kone, dronning Ai.

Konge[rediger | rediger kilde]

I Geungusus regjeringstid var forholdet mellom Baekje og Goguryeo fiendtlig og det ble ikke bedre. Geungusu erobret Pyongyang i 377 med 30 000 soldater. Hadde han fortsatt inn i Goguryeo der det var uro etter Gogugwons død kunne de territorielle vinningene vært betydelig større.

Baekje fortsatte som en økonomisk og militær makt i regionen. Geungusu beholdt de vennskapelige relasjonene med Kina og Yamato-Japan. Han er nevnt i Nihonshoki for å ha sendt den boklærde Wang In til Japan med kopier av Konfucius' analekter og en kopi av den kinesiske boka Qianziwen som handler om kinesiske tegn. Noen koreanske kilder mener dette skjedde senere under kong Asin.

Geungusu opplevde flere værrelaterte hendelser. Etter en omfattende tørke i 382 viste kongen sin kjærlighet til folket, da han delte ut de kongelige matlagrene.

Geungusu døde i 384 etter 10 år på trona. Han ble etterfulgt av sin eldste sønn, Chimnyu.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]