Georgs magiske medisin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Georgs magiske medisin
orig. George's Marvellous Medicine
Forfatter(e)Roald Dahl
SpråkEngelsk
SjangerBarne- og ungdomslitteratur, barneroman
Utgitt10. januar 1981
ForlagJonathan Cape, Puffin Books
Illustratør(er)Quentin Blake
Sider125
OCLC433855032
ISBN 978-84-204-6684-2

Georgs magiske medisin (originaltittel: George's Marvelous Medicine) er en barnebok fra 1981, skrevet av Roald Dahl, og illustrert av Quentin Blake.

Handling[rediger | rediger kilde]

Georg er en 8 år gammel gutt som bor på en gård sammen med moren, faren og bestemoren sin. Bestemoren skremmer ham ved å fortelle ham at hun liker å spise insekter, og Georg lurer kort på om hun er en heks. Georg er lei av sin bestemors surmuling, og planlegger å lage en spesiell medisin for å kurere henne (en medisin han lager av alt som finnes i huset). Etter å ha tilberedt ingrediensene på kjøkkenet, gir George dette som medisin til bestemoren sin. Medisinen fører til at bestemor blir like høy som et hus, og sprenger seg gjennom taket.

Når hun ikke tror det var George som fikk henne til å vokse på denne måten, beviser han det for henne ved å gi medisinen til en av farens kyllinger, som vokser til 10 ganger kyllingens opprinnelige størrelse. Når de kommer hjem, kan ikke Mr. og Mrs. Kranky tro sine egne øyne når de oppdager den gigantiske kyllingen og Georges bestemor. Georgs far, en bonde, syns ideen med medisinen er kjempegod, og vil bruke den til å gjøre dyrene på gården større og fetere. Men Mr. Kranky er fremdeles begeistret for Georges medisin, og kunngjør at han og George kommer til å tjene litervis på stoffet for å selge til bønder over hele verden. Imidlertid begynner bestemoren snart å klage over å bli ignorert, og at hun sitter fast i huset. Så Mr. Kranky leier en kran for å fjerne henne fra huset. Hennes ekstreme høyde gjør at hun sover i låven de neste nettene.

Problemet er at George ikke lenger klarer å huske den originale oppskriften, og forsøker å gjenskape det. Men han klarer ikke å huske alle ingrediensene. Den andre versjonen får en kyllings bein til å vokse ekstremt lange, og den tredje versjonen forlenger en annens kyllings nakke til bisarre proporsjoner. Den fjerde versjonen oppnår stikk motsatt effekt av den første versjonen, og får dyr til å krympe. Når Georges bestemor, nå enda mer sint fordi hun må sove i låven, ser en kopp medisin i Georges hånd tror hun feilaktig at dette er te. Men når hun drikker hele koppen, krymper hun så mye at hun forsvinner helt.

Den nye medisinen inkluderer blant annet tannkrem, barberskum, neglelakk, hår-fjerner, deodorant og sjampo fra badet, gulv-polish fra vaskerommet, flytende parafin, parfyme, leppestifter, vaskepulver. Samt karri, chili-saus, svart pepper, og gin fra kjøkkenet. Medisiner som egentlig skulle gå til de forskjellige dyrene på gården, motorolje og frostvæske fra garasjen, samt brun maling å etterligne fargen på bestemorens opprinnelige medisin.

Dramatiseringer[rediger | rediger kilde]

Den norske komponisten Gisle Kverndokk har skrevet en opera buffa over Roald Dahls bok, med libretto av John Hollen. Verket fra 1994 ble uroppført den 22. september 1995 av Operaen i Kristiansund.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.kverndokk.com/index.php?PageId=3[død lenke] Omtale av verket på komponistens hjemmesider