Georgios Karaiskakis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Georgios Karaiskakis
Født1782[1]Rediger på Wikidata
Skoulikaria, Arta[2][3][4]
Mavrommati
Død23. apr. 1827[5][6]Rediger på Wikidata
Palaio Faliro
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
BarnSpiridon Karaiskakis
NasjonalitetHellas
GravlagtSalamis
Signatur
Georgios Karaiskakisʼ signatur

Georgios Karaiskakis (gresk: Γεώργιος Καραϊσκάκης; født 23. januar 1780 eller 1782 i et kloster nær landsbyen Mavrommati, død 23. april 1827) var en gresk militærleder.

Han ble under den greske uavhengighetskrigen mot Det osmanske riket, utnevnt til øverstkommanderende for de greske patriotiske styrkene i Rumeli. Som øverstkommanderende oppnådde han en blandet respons både blant sine underordnede og blant andre ledere.[trenger referanse] Han unnlot ofte å samarbeide effektivt med andre ledere innen den greske uavhengighetsbevegelsen eller med utenlandske sympatisører som slåss på samme side som grekerne.[trenger referanse] Han fikk flere militære suksesser i krigen mot osmanene.

Han var en berømt gresk militær kommandant som ble utropt til nasjonal helt av den greske revolusjonen og uavhengighetskrigen mot Det osmanske riket. Mens han tjenestegjorde i den greske hæren utmerket han seg som smidig, slu, modig og hensynsløs.[trenger referanse] Han steg raskt i gradene, ble etter hvert utnevnt til løytnant.

Han ble dødelig såret av en rifle i kamp og døde den 23. april 1827. Han har fått Georgios Karaiskakis Stadion oppkalt etter seg. Det er på denne banen grekerne spiller landskampene sine.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ International Standard Name Identifier, Deutsche Nationalbibliothek[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ books.google.gr[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ books.google.gr[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.ethnos.gr[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Système universitaire de documentation, besøkt 2. januar 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Autorités BnF, besøkt 2. januar 2017[Hentet fra Wikidata]