Georgiansk arkitektur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Georgiansk hus i Salisbury, England
Royal Crescent i Bath, England. Et høydepunkt i georgiansk arkitektur
Enkel georgiansk stil i provinsen, ca. 1760. Northwold, Norfolk, England.

Georgiansk arkitektur er i Storbritannia og andre engelsktalende land betegnelsen på byggeskikken i perioden mellom 1720 og 1830, dvs. i kongene Georg I til Georg IVs regjeringstid. Stilen etterfulgte den engelske barokken. Betegnelsen dekker i virkeligheten flere påfølgende og gjensidig overlappende perioder, som palladiansk arkitektur, rokokko og nyklassisisme.

Georgiansk arkitektur kjennetegnes av proporsjon og balanse; forholdet mellom høyde og bredde i bygningskropper og -elementer bestemmes av enkle matematiske forholdstall, det legges vekt på symmetri, og klassiske regler overholdes. Rekker av hus med like fasader mot gata preger byplanlegginga. Georgiansk stil hører til den klassiske orden, med et repertoar av dekorative elementer henta fra antikkens Hellas og Roma.

Stilen var like godt tilpassa stein som tegl; vanligvis ble det brukt rød tegl til veggene, kontrastert med gul i vindusomramminger og gesimser. Inngangen er gjerne framheva med en portiko.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Curl, James Stevens (2011): Georgian Architecture in the British Isles, 1714-1830, 2. utg., English Heritage
  • Hussey, Christopher (1986): Early Georgian Houses, Mid-Georgian Houses, Late Georgian House, nyutgivelse, Antique Collectors Club.
  • Summerson, John (1945): Georgian London, Paul Mellon Centre BA, Revidert utg. 2003.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]