Georg V av Hannover

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Georg V
Konge av Hannover
Født27. mai 1819[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Berlin
Død12. juni 1878[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (59 år)
Paris
BeskjeftigelsePolitiker, komponist Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleMarie av Sachsen-Altenburg
FarErnst August I av Hannover
MorFriederike von Mecklenburg-Strelitz
SøskenFriederike von Preußen
Carl zu Solms-Braunfels
Prince Friedrich of Prussia
Barnse egen liste
NasjonalitetHannover (stat)
Det forente kongerike Storbritannia og Irland
GravlagtSt. George's Chapel
Utmerkelser
12 oppføringer
Ridder av Det gyldne skinns orden
Andreasordenen
Hosebåndsordenen
Den wendiske krones husorden
Elefantordenen
Serafimerordenen
Sankt Aleksander Nevskij-ordenen
Order of St. George
Order of Ernst August II
Storkors av Sankt Stefans orden
Kommandør av den militære Maria Teresia-ordenen
Storbånd av Leopoldsordenen
Annet navnGeorg Friedrich Alexander Karl Ernst August
Regjeringstid18. november 1851 - 20. september 1866
Signatur
Georg V av Hannovers signatur
Våpenskjold
Georg V av Hannovers våpenskjold

Georg V (Georg Friedrich Alexander Karl Ernst August, født 27. mai 1819 i Berlin, død 12. juni 1878 i Paris) var konge av Hannover og dessuten hertug av Cumberland og Teviotdale og jarl av Armagh.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av kong Ernst August I av Hannover og Friederike av Mecklenburg-Strelitz. Han var fetter av Victoria av Storbritannia og tilbragte sin barndom i Berlin og England. Etter at personalunionen mellom Hannover og Storbritannia opphørte og hans far besteg tronen i Hannover, ble han opphøyet til kronprins. Han forble imidlertid som legitim mannlig etterkommer etter kong Georg III av Storbritannia medlem av den britiske kongefamilien, og var nr. 2 i arvefølgen til den britiske tronen frem til Victorias første datter prinsesse Victoria ble født i 1841.

Konge[rediger | rediger kilde]

Selv om han var blitt blind allerede i unge år, og det derfor var tvil om hans egnethet som konge, gikk faren inn for at sønnen skulle etterfølge ham. I det offentlige liv forsøkte Georg å skjule sin blindhet, etter at han i 1851 etterfulgte faren som konge.

Fra sin far og onkel på morssiden, Karl Friedrich av Mecklenburg-Strelitz (1785–1837), en av de mektigste menn ved det prøyssiske hoff, hadde han overtatt en føydal og autokratisk innstilling. Støttet av sin yndling og minister grev Borries gikk han raskt bort fra den liberale kursen og opphevet den liberale forfatningen som faren hadde vært nødt til å godta som følge av revolusjonen i 1848. Han klarte imidlertid ikke å gjennomføre sin reaksjonære politikk på sikt, og lå i konstant strid med det folkevalgte parlamentet i Hannover, landdagen.

Kongeriket tapes[rediger | rediger kilde]

I motsetning til sin far gikk hans utenrikssympatier i retning Østerrike heller enn Preussen. Han mislikte at Preussen hadde tvunget ham til å inngå et forbund mot Østerrike, og så på det som et inngrep i sin suverenitet, som han engstelig forsøkte å verne. Mot sin egen landdags ønske vegret han seg for å følge Preussens oppfordring om å erklære seg som nøytral i den østerriksk-prøyssiske krig, og inngikk tvert om forbund med Østerrike.

Kongeriket Hannover ble 20. september 1866 okkupert av prøyssiske tropper og formelt annektert av kongeriket Preussen, og kongen flyktet til Wien. Senere dro han til Paris, hvorfra han appellerte om hjelp fra stormaktene, satte opp en privat hær, og oppfordret Frankrike til å gå til krig mot Preussen og hjelpe ham å vinne tilbake sitt tapte kongerike. Dette førte til at Preussen gikk bort fra løftet om å betale ham en kompensasjon, og beslagla all hans eiendom.

Han ga aldri opp sitt krav på Hannover. Syk og bitter døde den blinde kongen 12. juni 1878 i Paris. Hans levninger ble overført til hans slektninger i England, og han ble begravet i krypten i St. George's Chapel i Windsor Castle.

Familie[rediger | rediger kilde]

I sitt ekteskap med dronning Marie (Marie av Sachsen-Altenburg) hadde han tre barn:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som George V, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/George-V-king-of-Hanover, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Georg (Georg V.), Brockhaus Online-Enzyklopädie-id georg-georg-v[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b The Peerage, oppført som Georg V König von Hannover, The Peerage person ID p10090.htm#i100896, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Ernst August I 
Konge av Hannover
Etterfølger:
 Annektert av Preussen 
Forgjenger:
 Ernst August I 
Overhode for huset Hannover
Etterfølger:
 Ernst August II