Geijeraffären

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lennart Geijer, Sveriges justisminister 1969-1976 og hovedperson i Geijeraffären.

Geijeraffären var en politisk skandale i Sverige som omfattet mørklegging av fakta og falske dementier. Det hele begynte den 18. november 1977 da avisen Dagens Nyheter trykket en artikkel av Peter Bratt om at Lennart Geijer, Sveriges justisminister fra 1969 til 1976, hadde kjøpt seksuelle tjenester på et bordell i løpet av sin embetstid. Dette var et sikkerhetsproblem, især hvis noen av de involverte prostituerte hadde kontakter med østblokkambassadene og deres agenter. Kilden skal ha vært et memorandum fra rikspolitisjefen Carl Persson til statsminister Olof Palme.

Palme og Geijer dementerte alt som stod i artikkelen, sammen med Stockholms politisjef Hans Holmér, Geijers pressekontakt Ebbe Carlsson og Hans Dahlgren på regjeringskanselliet. Dementiet påpekte to mindre saksfeil i artikkelen. DN godtok dementiet og måtte betale erstatning til Lennart Geijer, et beløp han overførte til et stipend om undersøkende journalistikk.

Staffan Heimerson, redaktør i Aftonbladet, bestilte en granskning fra Jan Guillou. Guillou forsøkte og lyktes med å få Bratt til å røpe sin kilde. Det var Leif G.W. Persson som arbeidet for rikspolitisjefen, som på direkte spørsmål bekreftet overfor Bratt at det var sendt et memorandum der justisministeren ble vurdert som en sikkerhetsrisiko. Aftonbladets ansvarlig utgiver Gösta Sandberg avstod fra å publisere artikkelen.

I mai 1978 sendte Sveriges Television et Studio S-program, «Papperen på bordet», der man fortalte at memorandumet omtalte Geijer. Da Gunilla Andrén reiste spørsmålet i Riksdagen 9. mai, dementerte Palme nok en gang, denne gang sammen med den sittende statsministeren Thorbjörn Fälldin.

En journalist i Expressen, Jan Mosander, krevde at sikkerhetspolitiet skulle utlevere det aktuelle notatet. Han fikk det først ved hjelp av en domstol. Det ble publisert i Expressen og bekreftet historien.

I desember 2007 krevde to av de prostituerte, som under Geijer-affæren var i 14-årsalderen, en million svenske kroner hver i erstatning av den svenske staten.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jan Guillou og Göran Skytte: Nya berättelser: från Geijer till Rainer, 1984 (ISBN 91-7684-046-8)
  • Stormarnas hus: en krönika om DN 1964-1989, 1989 (ISBN 91-7588-955-2)
  • Janne Mattsson og Deanne Rauscher: Makten, Männen, Mörkläggningen. Historien om bordellhärvan 1976, 2004 (ISBN 91-85000-22-1)
  • SVT/TV2 30. september 2007: Makten och sanningen (belysning med referanser og intervjuer)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]