Gaupås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°27′21″N 5°24′43″Ø

Gaupås med Beitelsvannet i forgrunnen og Gaupåsvannet i bakgrunnen
Hegre ved Beitelsvannet
Sangsvanefamilie på Gaupås

Gaupås er en liten bygd i Bergen, et gårdslandskap mellom Åsane og Ytre Arna, ved Haugland. På Gaupås finner man også Arna Stadion, hjemmebanen til blant annet Arna-Bjørnar. Musiker Kurt Nilsen bor her.

De siste år[når?] er spor av gaupe igjen observert på Gaupås, etter at man lenge mente kattedyret var fordrevet fra området. Gaupås listes blant inngrepsfrie naturområder (INON-områder) i Hordaland.

Et våtmarkssystem bestående av Kalsås-, Kolhus- og Beitelsvatnet er et viktig rasteområde for andefugl i trekktid og om vinteren. Sjeldenheter som elvesanger og gresshoppesanger er også observert ved Beitelsvatnet. Våtmarkssystemet møtes i Gaupåsvatnet, og blir til Blindheimselven (Elve) som renner gjennom Ytre Arna. Peter Jebsen kjøpte elven i 1845 for to hundre spesiedaler, og grunnla Arne Fabrikker. Vannet fra Gaupås drev landets første mekaniserte bomullsveveri.

På Gaupås var det også tyske luftvernstillinger under krigen. Restene av disse bunkerne kan finnes på Gaupåsåsen rett ved siden av Gaupåsvatnet.