Gaula (Sør-Trøndelag)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart som fra venstre viser vassdragene Orkla, Gaula og Nea-Nidelvvassdraget.
Gaula ved Kotsøy.

Gaula er en elv som renner ut ved Gaulosen, Leinstrand i Sør-Trøndelag. I sør starter den fra innsjøen Gaulhåen i Holtålen kommune. Gaulhåen har sitt tilsig fra Kjølifjellet (1 288 moh.), som er grensefjell mellom Tydal og Holtålen. Viktige bielver til Gaula er Rugla, med utløp fra Ruglsjøen i Røros kommune, Hesja og Hulta (Holtålen), Forda, Bua og Sokna i Midtre Gauldal kommune og Lundesokna i Melhus kommune, og danner ei stor og kjent lakselv som munner ut i Trondheimsfjorden ved Sundet Gård ved skillet mellom Leinstrand og Byneset i Trondheim kommune. Gaula er ca. 145 km lang.

I 2005 ble Gaula beste norske lakseelv med et oppfisket kvantum på 37,5 tonn.

Elva var lenge preget av forurensninger (avrenning) fra gruvene Muggruva, Kjøli gruver og Killingdal gruver inklusive gruvesjakten i Bjørgåsen. Omfattende tiltak ved Kjøli og Killingdal gruver på 1980- og 1990-tallet har redusert forurensingen av tungmetaller kraftig.

Gaula-vassdraget ble underlagt varig vern av Stortinget i henhold til Verneplan III for vassdrag i 1985 etter forutgående behandling av Sperstad-utvalget. Gaulosen naturreservat og landskapsvernområde ved Gaulosen er et Ramsarområde som inngår i Trondheimsfjorden våtmarkssystem.

Se også[rediger | rediger kilde]