Gattaca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gattaca
Generell informasjon
GenreScience fiction-film,[1] dramafilm,[1] dystopisk film, biopunk, arthouse science fiction-film
Utgivelsesår1997
NasjonalitetUSA
Lengde101 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAndrew Niccol[2][1][3][4][5][6][7] Rediger dette på Wikidata
ManusAndrew Niccol Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Danny DeVito, Stacey Sher, Gail Lyon
MusikkMichael Nyman Rediger dette på Wikidata
FotoSławomir Idziak Rediger dette på Wikidata
KlippLisa Zeno Churgin Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeUma Thurman,[3] Ethan Hawke,[3] Jude Law,[3] Alan Arkin,[3] Gore Vidal,[3] Ernest Borgnine,[3] Tony Shalhoub,[3] Blair Underwood,[3] Xander Berkeley,[3] Elias Koteas,[3] Jayne Brook,[3] Mason Gamble,[8] William Lee Scott,[8] Elizabeth Dennehy,[8] Loren Dean,[3] Maya Rudolph[3] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapColumbia Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Columbia Pictures
Netflix
Premiere(r)7. september 1997[9]
9. juli 1998 (Tyskland)[10]
1997
UtmerkelserSitges Film Festival Best Feature-Length Film award (1997)[11]
Eksterne lenker

Gattaca er en amerikansk science fiction-film fra 1997, skrevet og regissert av Andrew Niccol, og med Ethan Hawke, Uma Thurman og Jude Law i de ledende rollene.

I filmen blir alle barn av foreldre i middel- og overklassen født etter en nøye utvelgelse av in vitro-fertiliserte embryoer basert på embryoenes genetiske profil. På den måten blir alle gjenkjennelige genetiske defekter luket ut, og resultatet blir en «perfekt» baby. Samtidig blir mange barn født som resultat av in vivo-fertilisering, og disse blir utsatt for systematisk diskriminering og blir en sosial underklasse i samfunnet.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I fremtiden er eugenikk helt normalt. En genetisk database bruker biometri for å klassifisere de som blir opprettet. Men de som blir oppfattet på tradisjonelle måter og er utsatt for genetiske lidelser, blir kjent som "in-valids". Genetisk diskriminering er ulovlig. Men i praksis brukes profilering for å identifisere "valider" for profesjonell sysselsetting, samtidig som "in-valids" blir henvist til langt mer slitsomme jobber. Vincent Freeman blir unnfanget uten hjelp av genetisk seleksjon. Hans genetiske profil indikerer høy sannsynlighet for flere lidelser og en estimert levetid på 30,2 år. Foreldrene hans angrer på denne avgjørelsen, og bruker genetisk seleksjon for å blir gravide med deres neste sønn, Anton.

I oppveksten spiller de to brødrene ofte et spill som går ut på å svømme så langt de tør til havs. Den første som returnerer til kysten har tapt spillet. Vincent taper hver gang. Vincent drømmer om en karriere innen romfart, men blir ofte minnet om hans genetiske underlegenhet. En dag utfordrer han Anton til et spill og slår ham. Anton drukner nesten, og blir reddet av Vincent. Kort tid senere reiser Vincent hjemmefra. Mange år senere arbeider Vincent med rengjøring av kontor-lokaler - inkludert Gattaca Aerospace Corporation, et romfart-konglomerat. Han får muligheten til å bli "valid" ved å bruke prøver fra hår, hud, blod og urin fra en giver, Jerome Eugene Morrow, en tidligere svømme-stjerne som ble lam etter å ha blitt truffet av en bil.

Med Jeromes genetiske sammensetning får Vincent arbeid ved Gattaca, og begynner som navigatør for en kommende tur til en av Saturns måner Titan. For å holde hans egen identitet skjult, må Vincent omhyggelig stelle seg daglig for å fjerne hans eget genetiske materiale og bestå daglig DNA-skanning og urintester ved hjelp av Jeromes DNA-prøver. Gattaca blir involvert i kontrovers når en administrator blir myrdet en uke før flyet skal reise. Politiet finner øyevipper av Vincent på stedet. En etterforskning forsøker å finne eieren av øyevippene.

I løpet av denne tiden blir Vincent forelsket i en medarbeider, Irene Cassini. Selv om hun er "valid" har Irene en høyere risiko for hjertesvikt som vil hindre henne å være med på Gattaca-oppdrag. Til slutt avsløres morderen, med administratorens trussel om å avbryte hele oppdraget som motiv. På dagen for lanseringen av Gattaca oppdager Vincent at det kommer en siste genetisk test, og for øyeblikket har han ingen av Jeromes prøver med seg. Han blir også overrasket når Dr. Lamar, som har ansvar for kontrollen, avslører at han vet sannheten om Vincent.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Ethan Hawke.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0119177/; besøksdato: 6. juli 2016.
  2. ^ http://www.the-numbers.com/movie/Gattaca; besøksdato: 6. juli 2016.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n http://www.filmaffinity.com/es/film895828.html; besøksdato: 6. juli 2016.
  4. ^ http://www.interfilmes.com/filme_13454_Gattaca.A.Experiencia.Genetica-(Gattaca).html; besøksdato: 6. juli 2016.
  5. ^ http://decine21.com/Peliculas/Gattaca-3675; besøksdato: 6. juli 2016.
  6. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=17079.html; besøksdato: 6. juli 2016.
  7. ^ http://www.ofdb.de/film/1412,Gattaca; besøksdato: 6. juli 2016.
  8. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0119177/fullcredits; besøksdato: 6. juli 2016.
  9. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 28. april 2017[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ elpais.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]