Gatow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gatow
Gatow landsbykirke er fra 1300-tallet.
LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBerlins flagg Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Spandau
Areal10,1 km²
Befolkning3 716 (2011)
Bef.tetthet367,92 innb./km²
Høyde o.h.38 meter
Posisjonskart
Gatow
Kart
Gatow
52°29′20″N 13°10′54″Ø

Gatow [ˈgaːtoː] er en ortsteil i Berlins bydel Spandau. Den er en av de tynnest befolkete orsteiler i Berlin med 3 716 innbyggere. Gatow grenser i sør til Kladow, i nord til Wilhelmstadt, i øst til Havel og i vest til Berlins grense mot Potsdam.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gatow nevnes som Gatho første gang i skriftlige kilder fra 1258. I 1558 ble landsbyen innlemmet i den daværende byen Spandau. Etter den andre verdenskrigen tilhørte Gatow den britiske sektor av Vest-Berlin. Den britiske okkupasjonsmakten drev flyplassen Gatow som militærflyplass. Britene passet på at dronning Elisabeth II alltid landet på Gatow når hun besøkte Berlin og ikke på Tempelhof som lå i amerikansk sektor. Flyplassen ble stengt 30. juni 1998. Etter 2003 tilhører det meste av flyplassen ortsteilen Kladow.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Deler av dagens landsbykirke ble oppført på 1200-tallet og er dermed den eldste byggverk i behold i Gatow. Opprinnelig var kirken oppført i rullesten. Kirken ble stadig utvidet gjennom århundrene og de siste store restaureringene fant sted i 1935 og 1953. Altertavlen som er et maleri på tre, er fra 1495 og utført av Michael Wolgemut fra Nürnberg.

Villa Lemm som har strandlinje til Havel (Rothenbücherweg 2) og en tomt på 24 000 m², ble oppført i 1907 av arkitekt Max Werner for skopussmiddelfabrikanten Otto Lemm. Villaen er bygget i engelsk stil, mens terrasseanlegget er i italiensk hagearkitektur. Tomten og huset som regnes blant Berlins vakreste var residens for den britiske bykommandanten under den kalde krigen. Etter den tyske gjenforeningen tilfalt eiendommen Berlin by og var en tid på tale som residens for Tysklands forbundskansler. I 1995 ble eiendommen kjøpt av den tyske forretningsmannen Hartwig Piepenbrock som bor på stedet. Anlegget er ikke offentlig tilgjengelig.

I Gatow ligger tre vakre badestrender ved Havel. Før Berlinmurens fall var badestrendene i Gatow og Kladow de viktigste ved siden av Wannsee.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]