Gansås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gangsås»)
Vollen i regnvær.
Gangsås (i bakgrunnen), sett fra Eineberget over sentrum av byen.
Utsikt mot vest over Harstad sentrum fra Gangsåstoppen.

Gangsås er en bydel i Harstad –[1] mellom Vågsfjorden mot nordvest, Stangnes mot øst og Åsby og Kanebogen mot sør. På Gangsås ligger boligfeltene Vollen og Øvre Gangsås m.fl.

Vollen[rediger | rediger kilde]

Til Vollen kommer man ved å ta seg opp halve Gangsåsbakken, som er en del av Gangsåsveien. Rekkehus og blokker preger miljøet, hvor man også finner fotballbane og Knerten barnehage. De første boligene stod ferdig i 1975.

Øvre Gangsås[rediger | rediger kilde]

Fortsetter man opp Gangsåsbakken fra Vollen, kommer man til Øvre Gangsås, som ble etablert på 1980-tallet. Eneboliger preger miljøet, hvor man også finner fotballbane og Aurora barnehage. De fleste veiene har navn etter solsystemets planeter. Det går sti videre opp til Gangsåstoppen. Flere steder på Øvre Gangsås har man god utsikt over Harstad sentrum.

Mercur (Nedre Gangsås)[rediger | rediger kilde]

På den vestlige foten av åsen ligger Mercur. Der finner man Statoils tankanlegg, hvor det har vært aktivitet i mange tiår. Mercur har noen eneboliger, men er i hovedsak et utbygd næringsområde.

Gangsåstoppen[rediger | rediger kilde]

Åsryggen, som er ubebygd, består av 3 topper – Gangsåstoppen i sør, Steinhammeren i midten og Ramfløya lengst nord – men på folkemunne kalles hele området for Gangsåstoppen. Fra sørsiden av åsen går det en merket sti fra parkeringsplassen i Toppenveien (innkjøring fra Østeråsveien). Det fins også andre stier opp, for eksempel fra Øvre Gangsås og Hestvika.

Fra Gangsåstoppen har man full utsikt vestover mot bykjernen i Harstad samt flere av toppene rundt, som Middagsfjellet og Hinnstein. En ser mot øst Rolla og fastlandet, mot sør Tjeldsundet og mot nord Grytøya og Senja.

Det har vært planer om å etablere kafé, og til og med hotell, oppe på åsen – men disse planene er lagt på is. På Ramfløya fins det en postkasse hvor man kan skrive seg inn i gjesteboka, og se hvem andre som har vært der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gansås». Faktaark. Kartverket. Besøkt 26. oktober 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]