Gamvik (fiskevær)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 71°03′56″N 28°14′47″Ø Gamvik er et fiskevær i Gamvik kommune i Finnmark. Gamvik hadde i 2006 omtrent 200 innbyggere. Tradisjonelt har fiske vært hovednæringen i Gamvik. Det siste fiskebruket ble lagt ned i 2008 etter en rekke oppstarter og nedleggelser de siste 20 årene. Det satses i dag på mye turisme da været er et godt sted for både havfiske og ferskvannsfiske i Risfjordelva og Sandfjordelva.

Gamvik ligger på Nordkinnhalvøya. Slettnes fyr ligger omtrent 4 km nord for Gamvik og er verdens nordligste fastlandsfyr.[1] Ved Slettnes ligger også Slettnes naturreservat, som er en viktig hekkeplass for et stort antall fuglearter, og har blant annet Norges nest største tyvjokoloni.[2] Vest for Slettnes ligger Steinvågen der man finner en av Norges best bevarte steinlabyrinter. Gamvik er også hjem til Gamvik Museum.[3]

Gamvik har egen kirke og skole, og fikk også den første flystripa (se Gamvik flyplass) i kommunen på 70-tallet, men etter åpningen av Mehamn flyplass har stripen kun blitt brukt i nødtilfeller. Gamvik fikk sammen med resten av Nordkinnhalvøya veiforbindelse med fastlandet da riksvei 888 åpnet på slutten av 80-tallet. Fra 1911 til 1990 hadde Gamvik daglig anløp av hurtigruten og var det rutens nordligste anløpssted. På grunn av vanskelige havneforhold skjedde anløpet ved bruk av en ekspedisjonspram som møtte skipet i sjøen og som bragte passasjerer og gods til og fra.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]