Galina Dzjugasjvili

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Galina Dzjugasjvili
Født19. feb. 1938Rediger på Wikidata
Moskva
Død27. aug. 2007[1]Rediger på Wikidata (69 år)
Moskva
BeskjeftigelseLingvist, oversetter Rediger på Wikidata
Akademisk gradCand. philol.
Utdannet vedPhilological Faculty of Moscow State University
FarJakov Dzjugasjvili
MorYulia Meltzer
SøskenJevgenij Dzjugasjvili (halvbror på fars side)
Elena Yakovlevna Dzhugashvili (halvsøster på fars side)
BarnSalim Bensaad
NasjonalitetSovjetunionen
Russland
GravlagtNovodevitsjijkirkegården
Stalin med datteren Svetlana i 1935.

Galina Dzjugasjvili (født 19. februar 1938 i Moskva, Sovjetunionen, død 27. august 2007 i Moskva) var en sovjetisk/russisk oversetter av det franske språket.

Hun var sønnedatter av den sovjetiske diktatoren Josef Stalin. Hun var datter av Stalins eldste sønn, løytnant Jakov Dzjugasjvili. Hun har konsekvent utfordret flere anerkjente teorier om hennes fars internering og dødsfall i en nazistisk fangeleir under den andre verdenskrig. Hun har hele tiden hevdet at faren hennes døde i kamp mot tyske soldater.

Hennes mor var Julija Meltzer, en velkjent jødisk danser som ble født i Odessa. Meltzer var gift tre ganger. Hennes andre ektemann het Nikolaj Bessarab som senere ble arrestert av det kommunistiske hemmelige politi NKVD og henrettet. Stalins sønn Jakov ble hennes tredje og siste ektemann.

Jakov var en senior løytnant i den sovjetiske artilleriet under den andre verdenskrig. Historikere har hele tiden hevdet at han ble tatt til fange av tyskerne i 1941, og at han senere døde i den tyske konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i 1943 etter at faren Josef Stalin skal ha nektet å bytte ham mot den tyske feltmarskalken Friedrich Paulus som på denne tiden satt i sovjetisk fangenskap. Faktisk mente Stalin at alle sovjetiske krigsfanger var forrædere fordi de hadde overgitt seg til fienden.

USAs Forsvarsdepartement skal ha vært i besittelse av dokumenter som tydet på at Jakov Dzjugasjvili ble skutt under et forsøk på å flykte fra den tyske konsentrasjonsleiren. Disse dokumentene ble fremvist til datteren Galina Dzjugasjvili i 2003, men hun avviste kontant ektheten i disse dokumentene. Hun hevdet at hennes far aldri ble tatt til fange av nazistene, men at han ble drept i kamp mot dem i 1941. Hun har kontinuerlig hevdet at eventuelle bilder eller dokumenter som hevder at hennes far var innsatt i fangeleiren ikke var noe annet enn nazi-propaganda for å svekke den sovjetiske krigsmoralen.

Galina studerte filologi ved Statsuniversitetet i Moskva, og derfra ble hun uteksaminert med en doktorgrad. Hun var medlem av den russiske forfatter-foreningen, og hun arbeidet hele sitt liv med å oversette littærere franske verker til russisk, hovedsakelig gjorde hun dette for Instituttet for verdenslitteratur i Moskva.

Galina var gift med Husein ben Saad, en algerisk matematiker som levde i eksil i Moskva og var ansatt av FN, men hun beholdt pikenavnet sitt hele livet. Ekteparet hadde en sønn, Selim (født i 1970) sammen. Sønnen ble født med en alvorlig funksjonshemmning. Galina døde av kreft mens hun var innlagt ved det militære sykehuset i Moskva, i en alder av 69 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.abc.net.au[Hentet fra Wikidata]