Gabriel de Magalhães

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gabriel de Magalhães
Født1610Rediger på Wikidata
Død6. mai 1677Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMisjonær Rediger på Wikidata
NasjonalitetQing-dynastiet[1]
GravlagtZhalan

Gabriel de Magalhães eller Magalhaens (kinesisk: 安文思, pinyin: An Wensi; født 1610 i Pedrogão nær Leiria i Portugal, døde 6. mai 1677 i Beijing i Kina) var en portugisisk kinamisjonær tilhørende jesuittordenen. Navnet gjenspeiler hans slektskap med den store oppdagelsesreisende Ferdinand Magellan. Han ble to ganger arrestert i Kina, og torturert og dømt til døden i 1665 (dommen ble ikke effektuert).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble jesuitt i 1625 og presteviet den 21. mars 1634. Etter teologistudiene tok han graden "Creat. Mag. Art."

Han kom til Goa i 1634, og så til Macao. Der fikk han sin avsluttende forberedelse til sitt virke i Kina ved jesuittenes universitetskollegium São Paulo.[2]

Misjon i Kina[rediger | rediger kilde]

Han kom til Hangzhou i Kina i 1640 og virket i Chengdu i Sichuan fra august 1642 til 1647. Der fikk han og hans mer berømte medbror pater Lodovico Buglio vanskeligheter med en lokal tyrann etter at de hadde omvendt noen familier til kristendommen. De ble arrestert og ført til Beijing.

Her ble de gjort til tjenestefolk i husholdet til en embedsmann ved navn Su.

Begge menn ble kjent for sin dygd, lærdom og ydmyke framferd. De forkynte den kristne tro for de andre tjenestefolkene med den følge at mange av dem konverterte og lot seg døpe. Også noen av embedsmannens koner lot seg døpe. Prestene ble høyt respektert og ikke behandlet som fanger, men kunne fritt komme og gå.

Antallet konvertitter økte over årene, og prestene fikk plikter som tok dem også utenfor Sus palass. Etter en tid fikk de lov til å kjøpe en bygning som kunne tjene som kapell for den voksende menigheten.

I Shunzhi-keiserens tolvte regjeringsår (1655) skjenket keiseren dem en større tomt der de bygde en beskjeden kirke som de gav navnet St. Josef. Den ble Beijings andre katolske kirke, og fikk tilnavnet Østkirken. Dette er det stedet der Østkirken (Dongtang) står i dag.

Da Gabriel de Magalhães døde og ble begravet i Beijing ble gravmælet skjenket av Kangxi-keiseren. Han ble gravlagt på jesuittenes gravsted Zhalan i Beijing.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Huang Qichen: «The First University in Macau: The Colégio de São Paulo», i John W. Witek (red.): Religion and Culture: An International Symposium Commemorating The Fourth Centenary of the University College of St. Paul – Macau, 28 November to 1 December 1994, Macau: Instituto Cultural de Macau, 1999, s. 257-260