Gøteborggata (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gøteborggata
Basisdata
NavnGøteborggata (151)
LandNorge
StrøkRodeløkka
BydelGrünerløkka
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1879
NavnebakgrunnGöteborg
TilstøtendeHelgesens gate, Karlstadgata, Verksgata, Malmøgata, Marstrandgata, Dælenenggata

Kart
Gøteborggata
59°55′30″N 10°46′04″Ø

Gøteborggata er ei gate på Rodeløkka i bydel Grünerløkka i Oslo. Den går fra Helgesens gate til Dælenenggata.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gata har dels hundre år gamle bolig- og kontorbygninger, dels nyere boliger, og endelig en del industri. Før byutvidelsen i 1878 lå gata i Aker kommune og het Skolegaden. Året etter fikk en rekke gater i området navn etter svenske og danske byer.

Høyre side har her noe underlig gatenummerering, idet ei nyere boligblokkrekke med adresse Fjellgata 2 ligger foran noen eldre trehus med adresse til Gøteborggata.

Det meste av bebyggelsen videre på høyre side er nyere boligblokker. På venstre side er det planer om å bygge ut en del industri- og parkeringstomter til boliger.

I 1949 ble Arne Skouens film Gategutter innspilt i Gøteborggata.[1]

Enkeltbygg[rediger | rediger kilde]

Nr 1 er en del av Karlstadgata borettslag, et nybygg fra 1984 tegna av arkitektene Narud-Stokke-Wiig. Nr 4 er Frelsesarmeens bygg på Rodeløkka. I neste kvartal er den gamle Oslo Baand & Lidsefabrik bygd om og på til et større boligkompleks (arkitekt FuthArk). Venstre side av gata (til Malmøgata) utgjør østgrensa for Freias fabrikkområde.

Nr 4 er Frelsesarmeens slumstasjon. I 1929 i forbudstiden lå det en kull- og vedhandel vegg i vegg med Frelsesarmeens lokaler. Politiet foretok en razzia hos kullhandleren etter at det var observert lastebiler med ærend dit midt på natten. Her avslørte de Oslos største smuglersentral for sprit. En last med møbler og flyttegods var skalkeskjul for tusen liter 96 % sprit, som siden ble solgt for halve prisen av Vinmonopolets 60 %. Spriten kom fra Nederland med båten «Biri». Den ble landsatt i Hølen og derfra fraktet med lastebil til Gøteborggata 4. Et annet parti smuglersprit kom i drosje fra Snarøya. Nabolaget hadde over tid observert mye folk utstyrt med flasker til og fra kull- og vedhandleren sent på kvelden. Noen kom ut fulle, og tolket musikken fra Frelsesarmeens lokaler som at her lå en restaurant der de like godt kunne få seg en svingom.[2]

I nr 32–34 lå fra 1907 Ole N. Ruuds Møbelfabrikk A/S med 40 snekkere ansatt. Fabrikken spesialiserte seg på hotell- og butikkinnredninger, og var den første i Norge som lagde glassdisker. Den leverte blant annet innredninger til Centralbanken, Realbanken, Den Norske Amerikalinje, Hotell Astoria, Hotell Belvedere og gullsmedene David-Andersen og Tostrup.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]