Gävle brannstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gävle brannstasjon
Generelt
StedGävle
Byggeår1890–1891
Arkitektur
ArkitektFerdinand Boberg
Beliggenhet
Kart
Gävle brannstasjon
60°40′36″N 17°09′10″Ø

Ca.1900

Gävle brannstasjon ble oppført i perioden 1890–1891. Gävles daværende stadsarkitekt E.A. Hedin hadde mislyktes i å frembringe tegninger som kunne aksepteres av kommunen. Det ble anført at Hedins forslag manglet «ett värdigt utseende» og en omarbeidelse hjalp heller ikke.

Man vendte seg da til den ukjente Stockholmsarkitekten Ferdinand Boberg og ba han om å tegne om forslaget. Dette nektet han å gjøre, men han fikk allikevel oppdraget i 1889.

Boberg, som befant seg på verdensutstillingen i Paris da han fikk beskjeden, fortalte:

... vi reste ögonblickligen hem och jag rusade till Gävle - och så var äntligen isen bruten! Men jag var redan 29 år gammal! Brandstationen blev mitt första bygge, som lät en smula tala om sig, och sedan började det ljusna, sakta, sakta, och under trycket av dålig ekonomi.

Ferdinand Boberg

Gävle brannstasjon ble Bobergs gjennombrudd. Karakteristisk for bygningen er blant annet de typiske rundhvelvene over inngangene, et stilelement som han skulle tillempe på mange industri- og forretningsbygg fremover, eksempelvis på Bjertorp slott, men kanskje først og fremst på Brunkebergsverket, Värtagasverket og Centralposthuset, alle i Stockholm.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Ulf Sörenson: Ferdinand Boberg, arkitekten som konstnär, Förlags AB Wiken, Höganäs 1992, ISBN 91 7024 721 8