Fusjon (finans)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fusjoner og overtagelser»)

En fusjon betyr i økonomisk forstand at to eller flere selskaper slår seg sammen til ett selskap. Vanligvis vil fusjonerende selskaper være aksjeselskaper (ev. allmennaksjeselskaper), og det finnes detaljerte regler om dette i aksjelovgivningen. Også andre former for selskaper, f.eks. ansvarlige selskaper eller kommandittselskaper kan fusjonere, og det er heller ingenting i veien for at to eller flere selskaper med ulik form slår seg sammen. I slike tilfeller må gjennomføringen imidlertid basere seg på ulovfestet rett.

Fusjon skjer i praksis ved at et av selskapene (det overtakende selskap) overtar virksomheten til det (ev. de) andre selskapet i fusjonen (det overdragende selskap). Aksjonærene i det overtakende selskap beholder som hovedregel sine aksjer, og blir for så vidt ikke direkte berørt av fusjonen. Aksjonærene i det overdragende selskap vil derimot få kompensasjon fra det overtakende selskap, primært i form av aksjer i dette. I tillegg kan det være aktuelt med en pengekompensasjon, som imidlertid ikke må overstige 20% av det samlede vederlaget. For å kunne gjennomføre dette må det skje en emisjon i det overtakende selskap.

Fusjon forutsetter vedtektsendring i både overtakende og overdragende selskap. Som utgangspunkt betyr dette at 2/3 av både stemmene og aksjekapitalengeneralforsamlingen må være for vedtaket.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]