Furuhaugli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Furuhaugli Turisthytte er opprinnelig en seter på Dovre, som også har drevet med overnatting og bespisning siden 1930. Stedet ligger ved de gamle ferdselsveiene over Dovrefjell.

Historie[rediger | rediger kilde]

Furuhaugli ble drevet som seter for gården Ronn på Dovre. De første besøkende ble tilbudt overnatting i eget rom i seterhuset og kunne spise sammen med seterjentene. Med generasjonsskifte i 1952 ble det bygd egen kafé med 18 sitteplasser og arbeidet med å sette opp hytter for overnatting tok også til. Disse hyttene ble laftet på gården om vinteren, plukket ned, og satt opp på fjellet om våren. Andre bygninger fra tettstedet Dovre og Elverum ble også delt opp og flyttet opp på fjellet.

Fra midten av 1970 var det ikke lengre lønnsomt å drive buskapen 30 km opp til fjells hver vår, og seterdriften ble lagt ned. Camping, hytteutleie og kafédrift ble da hovedbruken på Furuhaugli. Sanitære fasiliteter og innlagt vann ble viktigere, og en renovering av stedet startet. Etter neste generasjonsskifte på gården på Dovre, flyttet de eldre opp på fjellet for å drive Furuhaugli som helårs turiststed.

Stedet består i 2013 av 29 hytter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]