Furcifer labordi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Furcifer labordi
Nomenklatur
Furcifer labordi
(Grandidier, 1872)
Hører til
Furcifer,
kameleoner,
skjellkrypdyr
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 2.3
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigAvhengig av lokale tiltak

VU — Sårbar

Økologi
Habitat: klatrer i trær og busker
Utbredelse: Madagaskar

Furcifer labordi er en kameleonart.

Denne kameleonen er den eneste kjente ettårige arten av firbente virveldyr. Ungene klekkes når regntiden begynner i midten av november. De vokser fort, og kan øke kroppsvekten 2–4 prosent hver dag. Paringstiden starter i midten av januar, og det er flest gravide hunner fra slutten av januar til slutten av februar. Hunnene graver et hull i bakken, der de legger eggene. I begynnelsen utvikler eggene seg sakte, og det meste av fosterveksten skjer når temperaturen stiger i forbindelse med at regntiden nærmer seg. Etter egglegging viser Furcifer labordi alderdomstegn som redusert vekt, seine bevegelser, og dårligere evne til å holde fast i greiner. I løpet av februar og mars dør alle de voksne individene.

Denne livssyklusen innebærer at eggene ligger åtte-ni måneder i bakken før de klekkes, og at arten bare lever fire–fem måneder etter klekking. Dette minner mer om insekter, enn om andre firbente virveldyr. Livssyklusen kan være en tilpasning til det tørre og ustabile klimaet på sørvestre Madagaskar. Tannkarper som lever i dammer som tørker ut i den tørre årstiden, har et lignende livsløp. En alternativ forklaring, som ikke utelukker den første, er at det korte livet skyldes høye nivåer av kjønnshormoner. Hannene hos Furcifer labordi kjemper uvanlig hardt om hunnene i paringstiden.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Madagascar Reptile & Amphibian Specialist Group (1996). «Furcifer labordi». IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.4. Besøkt 13. april 2011. 
  • K.B. Karsten m.fl. (2008). «A unique life history among tetrapods: an annual chameleon living mostly as an egg». Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 105 (26): 8980–8984. ISSN 1091-6490. doi:10.1073/pnas.0802468105. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]