Fulford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fulford
Sognekirken St Oswald's
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCraven
Admin. grevskapNorth Yorkshire
Seremon. grevskapNorth Yorkshire
StatusLandsby (village)
PostnummerYO10
Befolkning2 785 (2011)
Kart
Fulford
53°56′17″N 1°04′23″V

Fulford er en historisk landsby og verdslig sogn i utkanten av byen York, som ligger i regionen Yorkshire og Humber i det seremonielle grevskapet North Yorkshire, England. Det ligger sør for byen på østsiden av elven Ouse. I henhold til folketellingen i 2011 har landsbyen og sognet en befolkning på 2 785 innbyggere.[1]

Fulford var åstedet for slaget ved Fulford, et slag mellom angelsaksiske styrker og den norske hæren til Harald Hardråde, og hvor sistnevnte tok hjem seieren og jagde engelskmennene på flukt.[2] Dagens Fulford er en forstad til mange av de som arbeider ved University of York som ligger rett ved. Fulford er også hjem for Imphal Barracks, hovedkvarteret til det britiske hærens 15. infanteribrigade. Mange soldater og deres familier lever i militære ekteskapsboliger utenfor hovedkvarteret. Fulford er også et viktig hovedkvarter for det kongelige militærpoliti.

Historie[rediger | rediger kilde]

De opprinnelige kavaleribrakkene dateres tilbake til 1795. Fulford Cross står fortsatt på motsatt side av brakkene, bortenfor dagens grense. Korset har blitt fjernet, men et åttekantet skaft på en sokkel er der fortsatt. Den er antatt å stamme tilbake til slutten av 1400-tallet.

Geografi og styre[rediger | rediger kilde]

Fattighus i Fulford

I henhold til folketelling fra 2001 hadde sognet en befolkning på 2 595 mennesker. Det var tidligere en del av distriktet Selby, men ble i 1996 overført til å bli en del av det nyopprettede enhetlig myndigheten til byen York. Den er imidlertid innenfor Selbys parlamentariske valgkrets.

Den moderne landsbyen består av den gamle bosetningen Water Fulford i sør og Gate Fulford på vegen til York. Den nåværende sognet er medgrense til enhetlig myndighetens grense. Sognet er ganske redusert i størrelse da det en gang strakte seg nord opp til A19 forbi Fulford Barracks så langt som til Heslington Road og omfattet gravlunden York Cemetery. Mellom Fulford og universitet er Walmgate Stray.

Det lavtliggende landet i nærheten av elven Ouse er utsatt for oversvømmelser.

Sognestyret har et nettsted med lokal informasjon som omfatter et register over organisasjoner og butikker, en liste over nyttige lenker og kontakter for tjenester og lignende, foruten en rettledning til lokale saker som plandebatter og opptegnelser over sognestyrets møtereferater.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Skoler i områder omfatter St. Oswald's Primary School og Fulford School, et høyskole (collage) for matematikk og databeregning.

Transport[rediger | rediger kilde]

Trafikken gjennom Fulford kan være problematisk da A19 danner hovedvegen og skjæringspunktet med A64 i utkanten av landsbyen er utsatt for kork til tider. Ved det stedet hvor A19 og A64 går sammen ligger York Designer Outlet, et kjøpesenter med en rekke butikker.

En ny gangbro ble bygget for et millenniumprosjekt og knyttet Fulford til sørbredden på den andre siden av elven.

Sport[rediger | rediger kilde]

Fulford Golf Club, som feiret klubbens hundreårsdag i 2006, var vert for Benson and Hedges International Open mellom 1971 og 1989. I løpet av turneringen i 1981 dunket Bernard Langer 20 feet (seks meter) opp i asketreet ved 17. green for å gjøre sitt tredje slag.

York City F.C. var en gang basert i Fulford ved deres Fulfordgate fotballstadium, før de flyttet til dagens KitKat Crescent stadium i 1932. Området er i dag består av Eastward Avenue og ligger nær Fulford School.

Tidligere engelske fotballmanager Steve McClaren var født i Fulford.

En 10 km lang skalamodell av solsystemet begynner ved Ouse, vest for Fulford, og går via Naburn til Riccall langs den ubrukte jernbanelinjen fra York til Selby som i dag er sykkelveg og en del av sykkelruten White Rose: Solar System Cycle Path.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Civil Parish population 2011» Arkivert 2. februar 2017 hos Wayback Machine., Neighbourhood Statistics. Office for National Statistics.
  2. ^ «The Battle of Fulford», Britain Express

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Fulford, North Yorkshire – kategori av bilder, video eller lyd på Commons