Fugletelg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fugletelg
Fugletelg, Gymnocarpium dryopteris, fotografert i Kärnten, Østerrike.
Nomenklatur
Gymnocarpium dryopteris
Populærnavn
Fugletelg
Hører til
Småtelgslekten,
Storburknefamilien,
Polypodiales,
bregneplanter,
karplanter,
landplanter,
planter

Fugletelg (latin: Gymnocarpium dryopteris) er en art av bregner innenfor småtelgslekten i storburknefamilien (Woodsiaceae). Den kan danne hybrider med både kalktelg og finntelg.

Fugletelg er en liten krypende bregne på 10-30 cm, med en tynn, opprett stengel. Bladplaten er 2-3-dobbelt fliket, og primærflikene er trekantede og ordnet som tre litt atskilte, like store plater på hver sin bladstilk. Alternativt kan man uttrykke det som at de bladplaten nederst har to primærfliker som er dobbelt fliket, og at det øverst er en dobbelt fliket bladplate. Småflikene kan være grovt tannet innerst mot primærflikens midtnerve.

Bladskaftene er gjennomskinnelige, og brekker lett. Bladplatene kan ha noen lysebrune eller brungule skjell, og være svarte nederst. Bladet er ellers lyst grønt og uten skjell eller hårdekke.

Fugletelg vokser i skog, myrlandskap og i åpen eng og hei opp til fjellet over tregrensen. Den vokser i hele Norge, opp til 1.600 moh. i Ulvik i Hardanger. Ellers vokser den på hele den nordlige halvkulen.

Det er registrert to sterile hybrider i Norge – Gymnocarpium dryopteris x robertianum med kalktelg (Østlandet og Nord-Norge), samt hybriden Gymnocarpium continentale x dryopteris med finntelg (Nord-Troms, Finnmark).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]