Frya (sted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frya
LandNorges flagg Norge
Kart
Frya
61°32′56″N 10°02′42″Ø
Frya flystripe

Frya er ei grend i Sør-Fron kommune i Innlandet, like ved grensa til Ringebu kommune. Flyplassen Ringebu Flyplass, Frya og Frya Industriområde ligger på den andre sida av grensa, i Ringebu kommune. Elva Frya, som danner grense mellom Ringebu og Sør-Fron, munner ut i Gudbrandsdalslågen ved Frya. Europavei 6 og fylkesvei 27 (som starter ved E6) går gjennom bygda.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under krigen bygde tyskerne en fangeleir hovedsakelig for russiske krigsfanger på Frya. Etter krigen overtok forsvaret leiren og brukte den som ammunisjonslager i tillegg til at det ble holdt kurs der. På formiddagen 19. mai 1960 førte ammunisjonsdestruksjon til en gressbrann som spredde seg til ammunisjonsbunkrene. E6 (som da var riksvei 50) ble straks stengt, det samme ble jernbanetrafikken. Alle som bodde innen fem kilometer fra leiren ble evakuert, i alt ca. 300 personer og mye buskap. Det ble innkalt brannmannskap fra Lillehammer i sør til Nord-Fron i nord, i tillegg kom 440 soldater fra Jørstadmoen.

Den alvorligste episoden var da en hel ammunsjonsbunker gikk i lufta og en kjempestor soppsky spredde seg over dalen. Udetonerte granater ble kastet til alle kanter og først våren etter var området på begge sider av Gudbrandsdalen gjennomgått og sikret. På Ødegård gikk en granat gjennom veggen på våningshuset og havnet på kjøkkenet.

Ved nitiden om kvelden var brannen under kontroll og man kunne konstatere at ingen liv hadde gått tapt. To mann hadde fått lettere skader.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jan Vidar Lie Pedersen, Fryabrannen 1960 i Hemgrenda 2010 (Årbok for Ringebu Historielag) s. 145 – 152.
  • Per Ottesen, Storbrann på Frya..., Dølen 26. juni 2008