Eplebladvikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fruktskallvikler»)
Eplebladvikler
Nomenklatur
Adoxophyes orana
Fischer von Röslerstamm, 1834
Populærnavn
eplebladvikler, fruktskallvikler
Hører til
Tortricinae,
viklere,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Norge
Europa
Amerika
Asia

Eplebladvikler (Adoxophyes orana) er en sommerfugl i gruppen av viklere (Tortricidae).

Den er utbredt i hele «verden».

Utseende[rediger | rediger kilde]

Vingespennet er mellom 19-22 millimeter hos hunnen, og 15-19 millimeter hos hannen. Framvingene er lyst oker-brune, med noen mørkere brune tegninger. Kontrasten i fargetegningene er størst hos hannen, og svakere hos hannen. Bakvingene er lys grå hos hannen og litt brunere hos hunnen.

Larvene er 18-22 millimeter lange grønnlige, gule til oliven farge. Beina er svakt brunlige. Hodet er mørkere brunt hos unge larver, med endrer farge til honning gult hos eldre larver.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Eplebladvikler overvintrer som larve i et løst spunnet spinn på vertsplanten. De larvene som har overvintret legger grunnlaget som den første generasjonen om våren. Disse flyr sent i mai og tidlig i juni. Neste generasjon flyr i slutten av juli, august og litt inn i september.

Viklere er sommerfugler og tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der viklerens indre og ytre organer endres.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Eplebladvikler er registrert fra mer enn 50 ulike planteslag. Men økonomisk gjøre den alvorligst skade på eple (Malus domestica) og pære (Prunus pyrifolia).

Larvene lever i av blad og frukt på planter. Skader på en plantes blad, har ikke økonomisk betydning, dersom skaden er moderat. Den første generasjonen om forsommeren forårsaker den største skaden. De skader frukten tidlig i utviklingen og lager stygge gnag (merker) i fruktskall. Den siste generasjonen lever helst av skallet til frukter, noe som gir stor skade.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, Leif, Berggren, Kai, Hansen, Lars Ove. 2000. Norges Sommerfugler. Catalogus Lepidopterorum Norwegiae. Norsk entomologisk forening. 192 sider.
  • Nettsiden Svenska fjärilar [1]
  • Adoxophyes orana på UK Moths [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]