Fritz Reinhardt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fritz Reinhardt
Født3. apr. 1895[1][2]Rediger på Wikidata
Ilmenau
Død17. juni 1969[2]Rediger på Wikidata (74 år)
Regensburg
BeskjeftigelsePolitiker, samfunnsøkonom, offentlig tjenesteperson, handelsmann, skatterådgiver Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av riksdagen under Weimarrepublikken
  • medlem av Riksdagen (1933-1945)
  • secretary of state from Germany Rediger på Wikidata
PartiNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
NasjonalitetTyskland
Medlem avSturmabteilung

I en tilstelning i Sportspalasset i Berlin fra venstre Otto Skorzeny, Dr. Fritz Reinhardt, Kurt Zschirnt og Helmut Körner. Foto: Deutsches Bundesarchiv

Friedrich Rudolph (Fritz) Reinhardt (født 3. april 1895 i Ilmenau i Tyskland, død 7. juni 1969 i Regensburg) var en tysk nazist, NSDAP-funksjonær og SA-general. Han var statssekretær i det tyske finansdepartementet under det tredje rike.

Reinhardt ble etter krigen dømt til fire års arbeidsleir (senere redusert til tre).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, tidlig virke[rediger | rediger kilde]

Reinhardt var født i Ilmenau i delstaten Thüringen i Tyskland. Under 1. verdenskrig tjenestegjorde han i Riga i Latvia hvor han til slutt endte opp i en interneringsleir i Sibir. Etter verdenskrigen engasjerte han seg i skolevirksomheten i Thüringen.

Han ble medlem av nazipartiet i 1926[3] og som en god agitator avanserte han fort i partiet og samme år ble han utnevnt til Ortsgruppenleiter i Herrsching. Året etter ble han distriktsleder i Oberbayern-Süd og i 1930 ble han Gauleiter for Oberbayern.

Reinhardt ble valgt inn i Riksdagen i 1930 og ble snart nazipartiets talsmann i finanspolitiske saker. Fra 1928 til 1933 var han leder for nazipartiets skriveskole (Reichsrednerschule) og i perioden fikk over 6000 NSDAP-funksjonærer retorikkundervisning i Reinhardts regi. I 1933 ble han SA Gruppenführer og medlem av Rudolf Hess stab.

Statssekretær[rediger | rediger kilde]

Reinhardt ble utnevnt som statssekretær i Finansdepartementet 6. april 1933 under Johann Ludwig Graf Schwerin von Krosigk. Han hadde ansvaret for Skatt- og tollskolen som han etablerte i 1935 og tollgrensevakten som han reorganiserte i 1937.

Gjennom en egen lov – skattereguleringsloven (Steueranpassungsgesetz) av 1934 – innførte han en paragraf om at skattepolitikken skal utformes utfra det nasjonalsosialistiske verdensbilde. Dette legaliserte – uten å måtte gå veien om andre lovendringer – en serie reguleringer rettet mot Tysklands jødiske befolkning, f.eks. reguleringen som krevde at stjålet gull fra deporterte og myrdede jøder skulle tilfalle den tyske stat.

I 1937 ble Reinhardt utnevnt til SA Obergruppenführer.

Denazifisering[rediger | rediger kilde]

Etter krigen ble Reinhardt satt i alliert fangenskap. Den 17. juni 1949 ble han kategorisert som en hovedskyldig (Hauptschuldiger) i en denazifiseringshøring og dømt til fire år i arbeidsleir. Senere samme år ble straffen redusert til tre år. Reinhardt løslatt sent i 1950 etter å ha sonet dommen i varetekt. I rettsmøtene hevdet Reinhardt at hans rolle kun var rollen som finansekspert.

Etter krigen arbeidet han som skatterådgiver.

Noter og referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000002625, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Noen kilder sier 1924

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Robert Wistrich: Wer war wer im Dritten Reich? Ein biografisches Lexikon. Fischer-Taschenbuch-Verlag, Frankfurt am Main 1987, ISBN 3-596-24373-4 (Fischer 4373).