Fritt fall (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den am. filmen fra 1981, se Fritt fall (film)

Fritt fall (originaltittel A Long Way Down) er en roman skrevet av Nick Hornby og utgitt i 2005. Romanen er en mørk komedie som spiller på teamer som selvmord, angst, depresjon og promiskuitet. Handlingen utspiller seg i det moderne storby-London og handler om fire selvopptatte personer - Martin, Maureen, Jess og JJ - som tilfeldigvis møtes nyttårsaften på taket av et høyhus. Alle er der for å ta livet av seg. Siden begynner de å snakke sammen, og blir etter hvert venner. De har ingenting til felles, men klarer å holde vennskapet gående.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den vanærede TV-programlederen Martin Sharp, den ensomme husfruen Maureen (51 år gammel) den mislykkede musikeren JJ og den frekke tenåringen Jess (18 år gammel) møtes på Toppers' House i London på nyttårsaften. De ønsker alle å begå selvmord, ved å hoppe fra taket. Men planene deres for død i ensomhet blir imidlertid ødelagt når de møter hverandre. Etter å ha fortalt sine individuelle historier til de andre, bestemmer de seg for å vente med å begå selvmord og heller hjelpe hverandre. Dermed dannes en gruppe på fire uheldige og svært individuelle mennesker. Jesss betingelse for ikke å hoppe, er at de andre hjelper henne med å finne hennes tidligere skjæreste Chas.

Senere bestemmer JJ at de fire burde reise på ferie sammen. Martin, Jess og JJ hjelper Maureen med å finne et sted for Matty, sønnen hennes. En uke senere sitter de på fly til Tenerife. Der oppdager Jess en ung kvine som ligner veldig på hennes forsvunne søster Jen. Jess plager jenta, og de begynner å krangle. Av frustrasjon drikker Jess seg full, og politiet må ta henne tilbake til hotellet. Martin bestemmer seg for å forlate hotellet, etter en konflikt med Jess. Han begynner å vurdere sitt eget liv igjen livet, og bestemmer seg for at han ikke har gjort noen feil. Han gir andre mennesker skylden for hvordan livet hans har utviklet seg.

De møtes klokken 8 på taket av Toppers' House på Valentinsdagen. Der oppdager de en ung mann, som planlegger å hoppe fra taket. De forsøker å stoppe ham fra å begå selvmord, men han hopper likevel. De bestemmer seg for å reise hjem, og møtes neste ettermiddag. Martin forteller dem om en avis-artikkel han leste om at folk som ønsker å begå selvmord, trenger 90 dager på å overvinne situasjonen. Så de bestemmer seg for å vente med å begå selvmord, til 31. mars. Maureen og Jess bestemmer seg for å besøke Martins fraskilte kone Cindy, for å bringe henne tilbake til ham. Cindy Sharp bor sammen med barna sine i Torley Heath og har en ny partner Paul, som Maureen og Jess senere oppdager er blind. Cindy forklarer dem at Martin gjorde mange feil i ekteskapet, og at han ikke tok godt vare på barna deres. Etter det arrangerer Jess et møte, og inviterer pårørende til de fire. Til sammen dukker det opp 17 personer, men møtet blir en katastrofe. Jess og foreldrene hennes skriker til hverandre, fordi moren påstår at Jess hadde stjålet et par øredobber.

Mens de kjemper, løper Jess ut av Starbucks. JJ og et tidligere medlem av bandet hans forlater kjelleren for å slåss. Maureen, JJ og Martin skaffer seg etter hvert nye jobber. Martin er lærer, og vil starte et nytt liv. Når de nitti dagene har gått møtes de igjen på en pub i nærheten av Toppers' hus. De bestemmer seg for å gå på taket igjen. Mens de ser på London Eye fra taket, innser de at livene deres ikke er så ille likevel. De bestemmer seg for å utsette deres endelige avgjørelse om å begå selvmord, i ytterligere seks måneder.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

  • Martin Sharp er en kjendis hvis alder ikke blir avslørt, men han beskrives som en middelaldrende mann. Martins liv var perfekt: han hadde en kone og to små døtre, en godt betalt jobb, og oppnådde suksess. Han var vert for et kjent show kalt "Rise and Shine with Penny and Martin" men han havner i fengsel. Når han blir løslatt, oppdager han at ekteskapet hans er ødelagt.
  • Maureen er en 51 år gammel alenemor, til en funksjonshemmet sønn ved navn Matty. Hele livet hennes dreier seg om Matty, som hun er en veldig oppofrende mor for - etter å ha måttet forlate jobben for å ta vare på ham. Hun har ingen fritid bortsett fra gudstjenestene i kirken, som hun går til hver søndag.
  • Jess Crichton er en atten år gammel jente, med familie-problemer. Hun har ingen ekte venner. Jess har en tendens til lett å irritere andre, ettersom hun har en tendens til å si alt som faller henne inn - uten å ta hensyn til andres følelser. Faren hennes, Chris Chrichton, er en lokalpolitiker. Søsteren hennes Jen, som er veldig viktig for henne, forlot familien for noen år siden og antas å ha begått selvmord.
  • JJ er en 48 år gammel amerikaner, som kom til London sammen med kjæresten Lizzie. Han spilte i et band kalt "Big Yellow" som turnerte over hele landet. For Lizzie ga han opp drømmen om å bli rockestjerne, men bandet ble oppløst og Lizzie dumpet ham. Til stor skuffelse tjener han nå penger på å levere pizza.