Norsk Friluftsliv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk Friluftsliv
Stiftet1989[1]
LandNorge
Nettstedwww.norskfriluftsliv.no[1]
Kart
Norsk Friluftsliv
59°54′48″N 10°44′36″Ø

Norsk Friluftsliv (engelsk: The Norwegian Association for Outdoor Organisations, nordsamisk: Norgga Olgunastinsearvi) er fellesorganisasjonen for 18 norske frivillige friluftsorganisasjoner. Norsk Friluftsliv formål er å fremme det tradisjonelle, naturvennlige friluftslivet og allemannsretten (retten til fri ferdsel i norsk natur). Organisasjonen har én million medlemsskap.[2]

Norsk Friluftsliv ble stiftet i 1989, og har i dag følgende organisasjoner som medlemmer: Den Norske Turistforening, Norges Turmasjforbund, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges KFUK-KFUM-speidere, Norges Klatreforbund, Norsk Orientering, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, 4H Norge, Skiforeningen og Syklistenes Landsforening, Kristen idrettskontakt, Norsk Kennel Klub, Norges Seilforbund, Forbundet KYSTEN, Det norske Skogselskap og Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Organisasjonen het frem til 2014 Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO).

Samarbeidspartnere[rediger | rediger kilde]

Klima- og miljødepartementet (KLD) er fagdepartementet for friluftsliv. Norsk Friluftsliv har derfor løpende samarbeid både med KLD og Miljødirektoratet (MD). Norsk Friluftsliv mottar driftsstøtte over statsbudsjettet fra Klima- og Miljødepartementet. Det er kontakt med Kulturdepartementet (KUD) i forbindelse med spillemidler til friluftsformål og Helsedepartementet og Helsedirektoratet når det gjelder friluftsliv og helse. Norsk Friluftsliv fordeler aktivitets-/prosjektmidler fra MD og spillemidler til aktivitetstiltak fra KUD til medlemsorganisasjonene i Norsk Friluftsliv.

Stortingets energi- og miljøkomite er et viktig kontaktpunkt for Norsk Friluftsliv i forhold til statsbudsjett og større friluftspolitiske saker. Det holdes også kontaktmøter med de politiske partiene som er representert på Stortinget. Norsk Friluftsliv har også et godt samarbeid med Friuftsrådens Landsforbund (FL).

Organisasjonen Norsk Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Norsk Friluftsliv er organisert med årsmøte, styre og administrasjon. Årsmøtet er Norsk Friluftsliv høyeste myndighet og ledes av ordfører. Ordinært årsmøte holdes hver år i mai. Antall representanter hver organisasjon kan møte med fastsettes på grunnlag av medlemstallet pr. 31.12. året før.

Årsmøtet behandler årsmelding, årsregnskap, langtidsplaner og langtidsbudsjett, kontingent, og velger ordfører, styreleder, styre på syv medlemmer og ett varamedlem.

Administrasjonen har kontor i Oslo, og består av generalsekretær, kontorleder, informasjonskonsulent og fagkonsulent. Styreleder er Solveig Schytz. Generalsekretær er Bente Lier.

Miljøverndepartementet ga Norsk Friluftsliv i oppdrag å gjennomføre Friluftslivets år i 2005.

I 2015 var Norsk Friluftsliv praktisk ansvarlig for gjennomføringen av Friluftslivets år 2015. I 2025 skal Norsk Friluftsliv ifølge planen stå ansvarlig for gjennomføringen av et nytt Friluftslivets år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Utgave 2017-05-22 av GRID[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Medlemsorganisasjoner». www.norskfriluftsliv.no. Arkivert fra originalen 25. mars 2024. Besøkt 25. mars 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]