Fryktens natt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fright Night»)
Fryktens natt
orig. Fright Night
Generell informasjon
SjangerSkrekk / Komedie / Vampyrfilm
Utgivelsesår1985
Prod.landUSA
Lengde1 t. 46 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiTom Holland
ProdusentHerb Jaffe
ManusforfatterTom Holland
MusikkBrad Fiedel
SjeffotografJan Kiesser
KlippKent Beyda
Foran kamera
Hovedrolle(r)Chris Sarandon
William Ragsdale
Roddy McDowall
Amanda Bearse
Annen informasjon
BudsjettUSD 9 millioner (estimat)
Prod.selskapColumbia Pictures
Vistar Films
Delphi IV Productions
Premiere2. august 1985 (USA)
Juli 1986 (Norge)
Eksterne lenker

Fryktens natt (originaltittel: Fright Night) er en amerikansk skrekkomedie fra 1985 regissert og skrevet av Tom Holland. Filmen handler om en tenåringsgutt som oppdager at hans mystiske nabo i virkeligheten er en vampyr som står bak en rekke drap i byen. Hovedrollene spilles av William Ragsdale, Amanda Bearse, Chris Sarandon og Roddy McDowall.

Filmen ble godt mottatt av filmkritikerne og ble en av de mest besøkte skrekkfilmene på amerikanske kinoer i 1985. Den vant tre Saturn Award, blant annet for beste skrekkfilm.

I 1988 kom en oppfølger og i 2011 kom en nyinnspilling.

Handling[rediger | rediger kilde]

Charley er en fantasifull tenåring med sans for skrekkfilmer. En dag blir han øyenvitne til noe som overbeviser ham om at det har flyttet vampyrer inn i nabohuset. Han tror også at de er ansvarlige for de mystiske forsvinningene som politiet i byen etterforsker. Men siden ingen lenger tror på vampyrer, er det heller ingen som tror på Charley. Ved hjelp av venner klarer han å få med seg den gamle B-filmskuespilleren Peter Vincent til å undersøke saken. Heller ikke han har noen tro på Charleys påstander, men når han kommer på besøk hjemme hos naboen får han se noe urovekkende som får ham til å snu. Charley allierer seg med sin venninne Amy og sin halvgærne venn "Evil" Ed, men vampyren Jerry går til motangrep og klarer å forvandler Evil til en vampyr. Når Jerry deretter bortfører Amy skjønner Charley at han må tilintetgjøre Jerry. Etter overtalelser klarer han å få med seg Peter Vincent i kampen for å redde Amy fra Jerrys lumske plan.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Fryktens natt innbrakte 25 millioner dollar ved amerikanske kinoer og havnet på en 35.-plass over de mest innbringende filmene i USA i 1985.[1] Som skrekkfilm ble den kun forbigått av A Nightmare on Elm Street 2.[2]

Filmens produksjonskostnader var på ca 9 millioner dollar.[3]

Filmkritikerne[rediger | rediger kilde]

Den ble godt mottatt av filmkritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 91 % på Rotten Tomatoes.[4] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den tre av fire stjerner.[5] Det gjorde også Leonard Maltin.[6]

Priser[rediger | rediger kilde]

Den vant tre Saturn Award i kategoriene beste skrekkfilm, beste manus (Tom Holland) og beste birolle (Roddy McDowall). Holland ble også tildelt kritikerprisen ved den portugisiske filmfestivalen Fantasporto, samt «Dario Argento Award» ved Avoriaz Fantastic Film Festival.[7]

Annet[rediger | rediger kilde]

Filmens tittellåt heter "Fright Night" og fremføres av J. Geils Band.[8]

Den ble i 1988 etterfulgt av en mindre vellykket oppfølger regissert av Tommy Lee Wallace.[9] Også i denne spilles de ledende rollene av William Ragsdale og Roddy McDowall. I 2011 kom en nyinnspilling med Anton Yelchin, Colin Farrell, Toni Collette og David Tennant i hovedrollene. Den ble ingen publikumsuksess.[9] Den fikk en oppfølger i 2013.

Filmen la også grunnlaget for en tegneserie med samme navn som ble utgitt fra 1988 til 1990.[10]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fright Night (1985) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 26. mai 2017. 
  2. ^ «1985 Yearly Box Office Results - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 26. mai 2017. 
  3. ^ http://www.imdb.com/title/tt0089175/business
  4. ^ «Fright Night». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 12. januar 2020. 
  5. ^ Ebert, Roger. «Fright Night Movie Review & Film Summary (1985) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 25. mai 2017. 
  6. ^ Maltin, Leonard (3. september 2013). Leonard Maltin's 2014 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9781101609552. 
  7. ^ http://www.imdb.com/title/tt0089175/awards
  8. ^ http://www.imdb.com/title/tt0089175/soundtrack
  9. ^ a b «Fright Night Movies at the Box Office - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 26. mai 2017. 
  10. ^ «Fright Night: The Enduring Appeal of the '80s Vampire Classic». Den of Geek (engelsk). 2016. Besøkt 26. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]