Frigg (gudinne)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Frigg
Frigg
Frigg spinner skyene, malt av John Charles Dollman (1909)
Trossystem Norrøn mytologi
Religionssenter Skandinavia
Originalt navn Frigg
Foreldre Fjorgyn(?)
Make Odin
Barn Fjordheksa, Balder, Hod, Hermod
Aspekt Kjærlighet, skjebne, ekteskap, fødsel, hjem og familie
Bosted Fensalir
Tekster Gylfaginning, Ynglingasaga, Lokasenna, Gesta Danorum

Frigg (Frigga) er i norrøn mytologi Odins kone. Hun er datter av Fjòrgyn. Frigg var svært vakker og den mektigste av gudinnene. Hun er kjærlighets- og skjebnegudinnen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sammen med Odin får Frigg sønnen Balder, som blir drept når Loke lurer Hod til å skyte en misteltein på ham etter at Loke får nyss om at mistelteinen er den eneste skapningen på jorda som kan skade Balder. Frigg får veldig skyldfølelse etter denne hendelsen, siden hun ikke ba mistelteinen om å love å aldri skade Balder.

Frigg var svært vakker og den mektigste av gudinnene. Hun er kjærlighets- og skjebnegudinnen. Hun kjenner menneskers skjebne like godt som Odin selv. Hun er også gudinne over ekteskapet. Hun har sin egen hall, Fensalir («Vannhallen»). Hun blandes ofte sammen med Frøya.

Hennes sendebud er åsynjen Gna (Gnå), som rir over himmelen på hesten Hofvarpnir. Andre åsynjer Frigg knyttes til er Hlin, som verner alle mennesker som Frigg ønsker å gi beskyttelse, og Fulla, som bærer Friggs eske, passer hennes sko, og kjenner alle hennes hemmeligheter.

I Snorres Ynglingesaga blir Frigg kjent for blant annet å ha vært utro mot Odin, med hans brødre Vilje og Ve, en gang Odin var på reise så lenge at de trodde han var død.

De tre stjernene i Orions belte i stjernebildet Orion ble i norrøn mytologi kalt «Friggs rokk».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Frigg – bilder, video eller lyd