Friedrichstadt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Friedrichstadt

Våpen

Kart over Friedrichstadt

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatSchleswig-Holsteins flagg Schleswig-Holstein
DistriktNordfriesland
AmtNordsee-Treene
StatusKommune
Grunnlagt1621
Postnummer25840
Retningsnummer04881
Areal4,02 km²[1]
Befolkning2 555[2] (2022)
Bef.tetthet635,57 innb./km²
Høyde o.h.2 meter
Nettsidewww.friedrichstadt.de
Kart
Friedrichstadt
54°22′37″N 9°05′33″Ø

Ensemble av alle 9 hus i hollandsk stil (med trappegavler) på vestsiden av markedsplassen

Friedrichstadt (dansk: Frederiksstad; frisisk: Fräästää) er en kommune og en by i kretsen Nordfriesland i Schleswig-Holstein, Tyskland. Friedrichstadt hører under Nordsee-Treene amt, som administreres fra Mildstedt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnsteinen til byens første hus ble lagt i 1621 etter ordre fra hertug Frederik III av Slesvig-Holsten-Gottorp. Frederik så under tredveårskrigen en mulighet til å anlegge en by som kunne konkurrere med Hamburg om å være regionens førende handelsby. Han var inspirert av sin onkel og konkurrent kong Christian IV, som i 1617 med lignende motiver, hadde grunnlagt handelsbyen Glückstadt ved Elben. Frederik inviterte hollendere til å bosette seg, spesielt til de forfulgte remonstrantene, og ga dem religions- og tollfrihet i 20 år. Mange av de dem var velstående handelsmenn og håndverkere. Friedrichstadt er dermed et eksempel på en «eksilantby».

Byen ble bygget etter hollandsk forbilde med kanaler, gavlhus og en rettvinklet byplan. Det fremgår av byplanen at byen var tenkt som storby. I de første årene var nederlandsk offisielt språk i Friedrichstadt.

Kirker[rediger | rediger kilde]

Den evangeliske Sankt Christophoruskirken er oppført som en enskipet salkirke på 1600-tallet. Kirken rommer et barokkmaleri av Jürgen Ovens, en prekestol med figurer av Jesus og apostlene (fremstilt omkring 1600 i Flensburg), og en sengotisk marmordøpefont fra 1400-tallet. Bak kirken finnes graver for 24 danske soldater fra kampene ved Friedrichstadt i 1850. Her holdes det gudstjeneste hver søndag.

Den katolske Sankt Knuds kirke er fra 1853. Deler av inventaret er dog eldre. Der finnes det et gotisk kors fra 1230, en stående kristusfigur i barokkstil og apostelfigurer fra midten av 1600-tallet. Kirken ble i 2003 profanert. Katolikkene holder gudstjeneste én gang i måneden.

Remonstranterkirken er oppført i 1624. Etter tysk bombardement i 1850 ble kirken gjenoppbygd i 1852–54. Kirkerommet er enkelt og uten noen form for utsmykning. Frem til 1885 var kirkespråket utelukkende nederlandsk. Også remonstrantene holder gudstjeneste én gang måneden.

Mennonitterkirken

Mennonitterkirken er oppført i 1626, og har ikke noe kirketårn. Kirkerommet er likesom Remonstranterkirken uten noen form for utsmykning. Mennonitterkirken brukes både av mennonitene og den lokale danske menigheten. Her holdes det dansk gudstjeneste hver søndag.

Den jødiske synagogen ble brent ned i 1838, men er siden gjenoppført og fungerer i dag som kulturhus. I dag er det ingen jødisk menighet i Friedrichstadt.

I gamle tider hadde også kvekerne og andre små trossamfunn egne menigheter i Friedrichstadt. Kvekernes forsamlingshus er oppført i 1677.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]