Friedrich von Pourtalès

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Friedrich von Pourtalès
Født24. okt. 1853[1]Rediger på Wikidata
Oberhofen am Thunersee
Død3. mai 1928[1]Rediger på Wikidata (74 år)
Bad Nauheim
BeskjeftigelseDiplomat Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedLiegnitz Ritter-Akademie
FarWilhelm von Pourtalès
NasjonalitetTyskland
Våpenskjold
Friedrich von Pourtalèsʼ våpenskjold

Jacob Ludwig Friedrich Wilhelm Joachim (Friedrich) Graf von Pourtalès (født 24. oktober 1853 i Oberhofen am Thunersee i Sveits, død 3. mai 1928 i Bad Nauheim) var en tysk diplomat. Han var Tysklands ambassadør i St. Petersburg i flere år og frem til utbruddet av Første verdenskrig, og var senere rådgiver for flere tyske urtenriksministre.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Friedrich var nevø til grev Albert von Pourtalès. Han gikk på ridderakademiet i Liegnitz og tjenestegjorde deretter i den prøyssiske hær, før han gikk inn i diplomatiet.

Diplomat[rediger | rediger kilde]

I 1879 ble han attaché ved den tyske ambassade i Wien, 1881 legasjonssekretær i Berlin, og 1888, etter stasjoneringer i Wien, Den Haag og Paris, førstesekretær ved den tyske ambassaden i St. Petersburg.

Fra 1890 var han Vortragender Rat i den russiske avdeling i Auswärtiges Amt (det tyske utenriksministerium), til han i 1899 gesandt i Den Haag, og så 1902 i München.

Hans karriere nådde høydepunktet med hans utnevnelse til tysk ambassadør ved tsarens hoff i St. Petersburg i desember 1907. Den 19. august 1911 undertegnet han på det tyske keiserdømmes vegne Potsdam-overenskomsten med Russland. Etter at han den 1. august 1914 «tårefull»[2] hadde overrakt den tyske krigserklæring til Russlands utenriksminister Sergej Sazonov, reiste han via Sverige tilbake til Tyskland.

For resten av første verdenskrig hadde han atter ledelsen for russlandsavdelingen i Auswärtiges Amt i Berlin. Han var også rådgiver for de tyske utenriksministre Gottlieb von Jagow, Arthur Zimmermann og Paul von Hintze.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Am Scheidewege zwischen Krieg und Frieden. Meine letzten Verhandlungen in Petersburg zu Ende Juli 1914, 1. Auflage, Charlottenburg, Deutsche Verlagsgesellschaft für Politik und Geschichte, 1919.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 106543857[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Jfr. Wolfgang Zank: «Jetzt oder nie!», i: Zeit-Punkte Nr. 2/1992, s. 32.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]