Frihetsminnesmerket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Freiheitsmahnmal»)
Frihetsminnesmerket
Beliggenhet
Kart
Frihetsminnesmerket
52°30′28″N 13°23′26″Ø

Frihetsminnesmerket (Freiheitsmahnmal) var et minnesmerke for ofrene for Berlinmuren, som eksisterte fra 31. oktober 2004 til 5. juli 2005. Minnesmerket ble bygget i tilknytning til Murmuséet i Haus am Checkpoint Charlie av Arbeitsgemeinschaft 13. August, og bestod av 120 originale mursegmenter og 1 607 kors til minne om murens ofre.

Minnesmerket, som var oppført på privat initiativ, var gjenstand for sterk debatt, og den sittende byregjeringen bestående av bl.a. kommunistpartiet SEDs etterfølger Die Linkspartei var svært kritisk. Derimot ble minnesmerket raskt en turistmagnet og fikk mye ros i utlandet, som det første momumentale minnesmerket for murens ofre.

Det var i utgangspunktet bare gitt en midlertidig tillatelse til å bygge minnesmerket som «kunstaksjon», og både tillatelsen så vel som leiekontrakten for området løp ut i 2005. Murmuseets leder Alexandra Hildebrandt nektet å fjerne minnesmerket, og eieren av grunnen, Bankaktiengesellschaft Hamm, gikk derfor rettens vei. Den omstridte rivningen ble fullført 5. juli 2005 til sterke protester fra SED-ofre og protester fra utlandet. I forbindelse med rivningen lenket demonstranter seg fast til minnesmerket og måtte fjernes av politiet.

Alexandra Hildebrandt arbeider for å gjenoppbygge minnesmerket.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]