Free Bird

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Free Bird»
Album(pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd)
Format7" vinyl
Artist, bandLynyrd Skynyrd
Utgitt4. november 1974
SjangerSouthern rock, Swamp rock
PlateselskapMCA
Komponist(er)Allen Collins
Låtskriver(e)Allen Collins, Ronnie Van Zant
Produsent(er)John Carney
Plass i kronologi
«Sweet Home Alabama»
(1974)
«Free Bird»
«Saturday Night Special»
(1975)

«Free Bird» (ofte stavet «Freebird», blant annet av bandet selv på forsiden av singelen) er en sang av det amerikanske sørstatsrockbandet Lynyrd Skynyrd. Den ble første gang utgitt på bandets debutalbum (pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd) fra 1973, og har vært med på flere påfølgende album utgitt av bandet, inkludert tidligere ikke utgitt versjon av det originale opptaket (utgitt på Skynyrd's Innyrds). Amazon.com-musikkanmelder Lorry Fleming kaller sangen «den mest etterspurte sangen i rockens historie».[1]

Da den ble gitt ut som singel i november 1974, ble «Free Bird» bandets andre Top 40-hit på Billboard Hot 100-listen tidlig i 1975, der den toppet seg på nr. 19. En liveversjon av sangen nådde også Billboard Hot 100-listen i 1977, med en topp på nr. 38. Free Bird oppnådde også 3.-plass på Guitar Worlds 100 Greatest Guitar Solos.[2] «Free Bird» er inkludert i lister som «The Rock and Roll Hall of Fame's 500 Songs that Shaped Rock and Roll» og «Rolling Stone's 500 Greatest Songs of All Time.»

Den brukes ofte som avslutning på Lynyrd Skynyrd sine live-opptredener, og er deres lengste sang, da den ofte går godt over 14 minutter når den spilles live.

Opphav[rediger | rediger kilde]

Den lyriske delen av sangen ble skrevet tidlig i gruppens historie. Roadie Billy Powell ble oppdaget som keyboardist i bandet da han spilte introen delen til «Free Bird» på en skolefest. Vokalist Ronnie Van Zant bemerket hans talent og inviterte ham til å delta.

Allen Collins sin daværende kjæreste, Kathy, som han senere giftet seg, spurte ham: «Hvis jeg drar herfra i morgen, ville du fortsatt huske meg?» Collins noterte spørsmålet ned og det ble etter hvert åpnings linjen av «Free Bird».[3]

Den kanskje mest kjente delen av «Free Bird» er den avsluttende gitarsoloen. Opprinnelig spilte de sangen uten gitarsoloen, helt til Ronnie Van Zant ba gitarist Allen Collins om å skrive en solo slik at Van Zant kunne ta seg en pause under konsertene. Gary Rossington forklarer «Så vi begynte å spille den på klubber, men det var bare den rolige delen. (En demo av denne versjonen av sangen vises på Lynyrd Skynyrd Box Set (MCA, 1991). Da sa Ronnie: «hvorfor gjør du ikke noe på slutten av denne sangen slik at jeg kan ta en pause noen få minutter?» Så jeg kom opp med disse tre akkorder på slutten og Allen spilte over dem, så jeg spilte jeg litt solo og så spilte han litt solo ... det hele utviklet seg ut av en jam en natt. Så begynte vi å spille det på den måten, men Ronnie fortsatte å si, det er ikke lenge nok. Gjør det lenger..»[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Sangen, som er en halv ballade, en halv rask gitar solo, ble fort en gjenganger for Lynyrd Skynyrd på deres live-opptredener. Mange kjenner igjen den 05:12 lange trippel gitar solo delen som avslutter sangen. Det ofte omgjort til en utvidet jam sesjon på konserter. Bandet spilte konsekvent sangen som den siste av hvert show, siden det var deres største hit.

Etter flyulykken i 1977 der flere bandmedlemmer ble drept, spilte de gjenlevende medlemmene instrumentalt på Charlie Daniels Volunteer Jam V i 1979. Da «Free Bird» ble spilt ble det plassert en enslig mikrofon med et enkelt spotlight på seg på scenen. Denne tradisjonen varte til 1989, da publikum presset Rossington til å oppfordre Johnny Van Zant til å synge sangen for første gang.

Sangen blir som regel introdusert ved at Johnny Van Zant spør publikum: «What song is it you wanna hear?», noe hans avdøde bror Ronnie Van Zant begynte med omkring 1976, hvorpå publikum roper: «Free bird».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.amazon.com/Pronounced-L-h-nérd-Skin-nérd/dp/B00005RIKI
  2. ^ «100 Greatest Guitar Solos: 3) "Free Bird" (Allen Collins, Gary Rossington)». Guitar World. 14. oktober 2008. Arkivert fra originalen 23. april 2011. Besøkt 7. mars 2012. 
  3. ^ «Free Bird by Lynyrd Skynyrd Songfacts». Songfacts.com. Besøkt 7. mars 2012. 
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 30. april 2012. Besøkt 19. mai 2012.