Fredrikstad skytterlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fredrikstad skytterlag er Fredrikstad kommunes eldste idrettsforening. Laget ble stiftet i 7. august 1860. Det var en samling av byens bedre borgere som var med i starten. Christian Smith ble lagets første formann.. Den gang var laget tilsluttet «Centralforeningen for legemsøvelser og vaabenbrug». I 1893 bestemte Stortinget at Det frivillige skyttervesen skulle stiftes.

Skytterlaget vandret de første årene litt rundt i byen, men fra 1880 har skytebanen og huset ligget i Brånedalen. Flere vil vel heller kalle det Bjørndalen, men den øverste delen av Åsebråtveien, heter faktisk Brånedalen.

Skytterhuset som før dette lå i Bydalen, ble flyttet til Brånedalen. Dette ble under krigen ødelagt så mye at et nytt hus ble startet på etter krigen. Dette var ferdig til innvielse i 1948. Ca. 50 år senere brant dette ned, nærmere bestemt 6. desember 1997. Innvielse av det nye huset ble foretatt 20. november 1999. Skytterlaget mistet mye historie, men endte opp med et nytt hus som det nå er full aktivitet i.

Når det gjelder skytebanen har den vært utsatt for mye diskusjon opp gjennom årene. Skytebanen som før hadde hatt skyteavstander fra 100 til 1000 meter, de senere årene var det 100 og 300 meter, ble bygget om til 100 og 200 meter.

Den 20. september 1997 åpnet ordfører Svein Roald Hansen den nye banen. Bortsett fra grunnarbeider og bygging av voller, ble hele anlegget bygget på dugnad. Hvaler, Kråkerøy og Onsø HV stilte velvilligst opp med 10 mann, deriblant både byggmester og jernbinder. Hele anlegget med dugnad og egeninnsats fikk et regnestykke på ca. 2 mill. kroner.