Fredrikstad bibliotek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fredrikstad bibliotek
LandNorge
StedFredrikstad
Kart
Kart
Fredrikstad bibliotek
59°12′23″N 10°56′30″Ø

Fredrikstad bibliotek ligger i bydelen Cicignon i Fredrikstad. Biblioteket er Østfolds største og bygget i perioden 1922-1925. I 1926 stod hele biblioteket ferdig til bruk.

I 1920-1921 ble det avholdt en arkitektkonkurranse, og vinnerutkastet het «Der Glommen gjør en sving», som arkitekt Harald Sund og reguleringssjef August Nielsen stod bak.

Nytt bibliotek[rediger | rediger kilde]

I 2014 gikk et flertall i formannskapet inn for å bygge nytt bibliotek. I 2017 ble det bevilget 2 millioner kroner til en studie for hvordan det nye biblioteket skulle være, og hvor det skulle plasseres.[1] I diskusjonen om hva som bør gjøres med bibliotek i Fredrikstad trakk biblioteksjef Tora Klevås i 2020 frem det faktum at kun om lag 20 % av befolkningen i byen brukte biblioteket.[2] I et leserinnlegg i Fredrikstad Blad gikk 52 lokale arkitekter inn for å renovere dagens bygning og fortsette å bruke den som hovedbibliotek, hvor de viste til mindre klimautslipp ved gjenbruk, og at slik gjenbruk av eksisterende bygning har vist seg vellykket ved British Museum i London.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Marianne Holøien (10. desember 2020). «Høyre vil droppe studie om nytt bibliotek: – Vi har jo et utmerket bibliotek!». Fredrikstad Blad. Besøkt 22. april 2022. «Én av postene som har stått i budsjettet siden 2017, er to millioner kroner som skal brukes til en mulighetsstudie om hvordan fremtidens bibliotek skal være – og ikke minst hvor det bør ligge, som det har vært mye debatt om opp gjennom årene. I 2014 gikk et flertall i formannskapet inn for å bygge nytt bibliotek.» 
  2. ^ Tora Klevås, biblioteksjef i Fredrikstad kommune (29. januar 2020). «Diskuter bibliotek som tjeneste og bygningsmassen hver for seg». Fredrikstad Blad. Besøkt 22. april 2022. «Biblioteksjef Tora Klevås gleder seg over engasjementet i debatten om biblioteket, men vil dele den: Først en debatt om innhold og tjenester, deretter om dagens bygg eller nybygg. Maksimalt 20 prosent av befolkningen bruker biblioteket – og Klevås vil vite hvorfor.» 
  3. ^ «57 arkitekter: – Ta vare på denne perlen av et bibliotekbygg fremfor å forlate og bygge nytt». Fredrikstad Blad. 18. januar 2020. Besøkt 22. april 2022. ««Hvis alle gode krefter drar i samme retning kan dette bli helt unikt – et bibliotek med særpreg og kvalitet», skriver de 57 arkitektene som har signert denne kronikken om biblioteket, og viser til eksempler i Paris, London og Sarpsborg.» 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Birger Madsen, Bibliotekshistorie i Fredrikstad fram til 1926, utgitt av Fredrikstad bibliotek, 1976 (bokhylla.no)
  • Om biblioteket fra Fredrikstad kommune

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]