Fredrik Rosing Bull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Fredrik Rosing Bull (født 25. desember 1882, død 7. juni 1925) er kjent for å ha utviklet en forbedret hullkort-maskin. Han regnes av noen som Norges første IT-gründer.

Bull var bygningsingeniør, og mens han var ansatt i Storebrand ble han interessert i hullkort-teknologi. Han utviklet sin egen hullkortmaskin, som var ferdig i april 1921, til en pris av 20 000 kroner. Flere institusjoner kjøpte hans maskiner inntil han plutselig ble syk i 1924 og døde året etterpå. Arbeidet ble videreført av partneren Knut Andreas Knutsen (1888–1983).

I 1931 ble det franske selskapet H W Egli-Bull startet, med Knutsen som direktør. Dette ble fra 1933 videreført i Compagnie des Machines Bull (i dag: Groupe Bull med 44 500 ansatte i 100 land), basert på patentene til Bulls hullkortmaskin. Groupe Bull er fortsatt kjent for stormaskin-systemer i samarbeid med NEC, GE, Honeywell og andre industripartnere.

Navnet til Fredrik Rosing Bull lever videre gjennom Rosing-prisene, som er en slags Oscar-utdeling for norsk IT-bransje. Rosing-prisene deles ut av Den Norske Dataforening.

Fredrik Rosing Bull var bror til diplomaten Jens Bull.[1], og kommandør Johan Andreas Bull.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ en:Jens Bull

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)