Frederik IV av Slesvig-Holsten-Gottorp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Fredrik IV av Slesvig-Holsten-Gottorp i 1704, kobberstikk av Pieter van Gunst etter et maleri av Ludwig Weyandt

Fredrik IV (dansk: Frederik IV, tysk: Friedrich IV.) (født 18. oktober 1671, død 19. juli 1702) var hertug av Slesvig-Holsten-Gottorp fra 1694. Han var sønn av hertug Christian Albrecht av Slesvig-Holsten-Gottorp og den danske prinsesse Frederikke Amalie.

Konflikt med Danmark[rediger | rediger kilde]

Han hadde et liv i stadig konflikt med Danmark. Da faren døde i 1695, forsterket han båndene til den svenske kongefamilien ved å gifte seg med sin kusine og Karl XIIs søster Hedvig Sophia av Sverige i 1698. Gjennom hustruen fikk hertugen et sterkt grep om sin svoger og fetter, den unge kongen av Sverige. Samtidig omdannet han sine militære styrker til en kopi av de svenske. Han utstyrte dem med blå uniformer og vervet mange svenske offiserer og soldater. I realiteten integrerte Frederik IV sin hær i den svenske. Han oppførte befestninger i strid med tidligere inngåtte avtaler med Danmark.

Krigen i 1700 kunne ha utradert de gottorpske deler av hertugdømmene om det ikke hadde vært for stormaktenes intervensjon. Ved Altonaforliket i 1689 hadde de påtatt seg å være garanter for freden. Danmark-Norges nederlag var ydmykende.

Slaget ved Kliszów[rediger | rediger kilde]

Fredrik IV deltok i sin svoger Karl XIIs polske felttog under den store nordiske krig, hvor de hadde til hensikt å få avsatt August den sterke. Polakkene og deres forbundsfeller fra Sachsen hadde gjort inntog i svensk Livland med byen Riga. Hertugen av Slesvig-Holsten-Gottorp falt under slaget ved Kliszów den 9. juli 1702.

Barn:

  1. Den svenske tronpretendenten Carl Frederik av Slesvig-Holsten-Gottorp, født 1700, død 1739.