Frederiks kirke (Viborg kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frederiks kirke
OmrådeViborg kommune
PlasseringFrederiks, Viborg kommune
BispedømmeViborg stift
ProstiViborg Østre Provsti
Byggeår1766
Offisiell åpningsdato16. april 1766
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektGeorg David Anthon
Kirkerommet
PrekestolPrekestol fra 1766
DøpefontGranittfont fra 1929
AlterAltertavle i barokk fra 1766
PlasserCa. 180
Beliggenhet
Kart
Frederiks kirke
56°20′48″N 9°14′40″Ø
Frederiks kirke (Viborg kommune) på Commons
Det indre av kirken sett mot alteret 2010
Minnesten på Frederiks kirkegård for kartoffeltyskerne

Frederiks kirke er en sognekirke som ligger i utkanten av byen Frederiks i Viborg kommune Region Midtjylland i Danmark. Kirken ble bygget i 1766 og er tegnet av kongelig byggmester Georg David Anthon.

Kirken ble opprinnelig bygget for de tyske kolonistene – kartoffeltyskerne – som fra 1759 kom til Danmark og bosatte seg på Alheden syd for Viborg hvor de opprettet de to landsbyene Havredal og Grønhøj.

Før de ankom var de blitt lovet en kirke og i 1766 ble kirken bygget midt mellom landsbyene for kongens regning. Kirken var kongens (statens) eiendom helt til 1935.

Opprinnelig tjente den som kirke for både lutheranerne og de reformerte blant de tyske kolonistene, men fra midten av 1800-tallet var det ikke flere reformerte tilbake. Inntil 1823 ble det utelukkende preket på tysk i Frederiks kirke og deretter både på tysk og dansk inntil 1870, da de tyske gudstjenestene opphørte.

Kirken er enkelt innredet. Altertavlen i barokk er fra 1766, da kirken ble bygget. Kirken gjennomgikk en totalrenovering i 2003 og da ble blant annet alterbildet skiftet ut. Det nye er malt av Maja Lisa Engelhardt. Kirkens to tidligere alterbilder; Kristus på korset og Kristus i Gethsemane have - malt av C.A. Schleisner fra 1866, er fremdeles hengt opp i kirken.

Prekestolen er fra 1766 og døpefonten er en granittfont fra 1929. En syvarmet lysestake er en gave fra en sognebeboer.

Orgelet er fra 1966 og gjennomgikk en større utvidelse da resten av kirken ble renovert i 2003.

På 200-års jubileet for de første kolonistenes ankomst til Frederiks ble det i 1959 satt opp en minnesten med følgende navn på de kartoffeltyske familiene som bosatte seg på Alheden: Agricola, Betzer, Bitsch, Bräuner, Bärthel, Cramer, Dickes, Dürr, Frank, Harritz, Herbel-Schmidt, Hermann, Herold, Jung, Krath, Kriegbaum, Lajer, Lauth, Marquard, Maul, Morratz, Gantzhorn, Marcher, Philbert, Rost, Schønheider, Wacher, Wendel, Winkler, Würtz.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]