Fredag den 13.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Fredag den 13)
Gå til: navigasjon, søk
For en serie med am. skrekkfilmer fra 1980-tallet, se Fredag den 13. (filmer)

Fredag den 13. er når den 13. dagen i en måned faller på en fredag. Det vil alltid være minst ett og maksimalt tre tilfeller hvert år hvor den 13. dagen i måneden havner på en fredag. Dersom en måned begynner på en søndag, kommer den 13. til å være en fredag. I vesteuropeiske og særlig engelskspråklige land blir dagen knyttet til uhell, eller ulykker.

Det er få kilder som kan fortelle noe om hvor gammel denne oppfatningen er. I Norge er det ingenting som tyder på at dagen var regnet som uheldig før på 1800-tallet. Det finnes heller ikke gode kilder som kan fortelle hvordan denne oppfatningen startet, men i kristen tradisjon har fredagen lenge vært sett på som en uheldig dag fordi Jesus døde på en fredag. Langfredag har vært sett på som en spesielt uheldig dag. Tallet 13 har vært oppfattet som et uheldig tall i mange kulturer fordi det er et usymmetrisk oddetall.

Folklorister regner oppfatningen om fredag den 13. til kategorien «hverdagsovertro», men det er neppe snakk om egentlig folketro, snarere konvensjoner og talemåter. Disse tradisjonene inneholder også gjerne sine egne opphavsforklaringer, ofte også ganske kuriøse. Av de forklaringene som er knyttet til fredag den 13. kan nevnes at kong Filip IV av Frankrike beordret arrestasjon av alle tempelridderne i landet fredag 13. oktober 1307. Dette er påstått å være opphavet til myten om fredag den 13.[1][2] En annen forklaring er at fenomenet henger sammen med at Judas Iskariot var den trettende ved bordet under Jesu siste påskemåltid.

I enkelte land, som Spania og Hellas, er det tirsdag (og ikke fredag) den 13. som knyttes til ulykke.

Fobi[rediger | rediger kilde]

Paraskevidekatriafobi er en fobi som gir utslag av frykt for fredag den 13. I dansk tradisjon har det vært slik at man ikke skulle dra til sjøs eller sette båt på vannet på fredag den 13.[3]

Forekomst[rediger | rediger kilde]

Fredag den 13. i 2015:

Fredag den 13. i 2016:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Snopes: Friday the 13th (engelsk)
  2. ^ urban legends: Friday the 13th (engelsk)
  3. ^ Dagbladet Fakta fredag 13. juni 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]