Freak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

FREAK er et rockeband fra Hemnesberget i Nordland. Allerede i 1968 startet medlemmene sitt første band, Twice Dimension, et danseband som spilte country og pop, og i 1970 ble dette til rock- og bluesbandet Kjuus der sjølskrevet materiale og identitet ble introdusert. Navneskiftet til «FREAK» kom våren 1972 da bandmedlemmene fant ut at det var best å ha et engelsk navn hvis man skulle satse for alvor på musikken. Etter en sjølprodusert turné i hele Nordland og Troms forlot gruppa Hemnesberget og dro til København. Her ble de innlosjert på Christiania og ble snart kjent i rockemiljøet i den danske hovedstaden. Bandet ble oppløst høsten 1972 og det skulle gå 10 år før de ble samlet igjen.

I 1990 utga «FREAK» albumet «Spredd før aille vindæ» med låter som «Steingærn», «Langt, langt herifrå» og «Bingo på Mo» og i 1994 kom oppfølgeren «Kom me oss» der tittellåten og sommerlåta «Dorging» ble, og fortsatt er, gjengangere på NRK Nordland. «FREAK» turnerte flittig på Helgeland på denne tida og var også å se på «Smuget» og «Cruise Café» i Oslo.

Siden 90-tallet har det vært flere utskiftinger i bandet. Sommeren 2007 etter en Rolling Stones-konsert på Valle Hovin stadion dannet de fire opprinnelige medlemmene rockebandet «FREAK»:

  • Reidar Sørensen, vokal,
  • Øystein Johansen, gitarer og vokal,
  • Frank Marstokk, trommer og vokal og
  • Odd-Johan Horseng, gitarer, trompet og vokal.

I tillegg er også Erik Nilsson (orgel og piano) og Arnt Fredrik Hansen (bass og vokal), fast med i bandet.

Den opprinnelige bassisten i bandet, Thorleif «Igor Kill» Larsen, dannet countrybandet «Sitting Bulls» og er i dag aktiv med «Igor Kill's Combo». Også flere andre har vært innom «FREAK», blant andre danske Søren Jacobsen, Mo i Rana-gitaristen Willy Andersen, Holger Kristian Sjåvik (bassist på 90-tallet), Mikaell Olsson (bassist), gitaristen Kato Osmo og Arnt Fredrik Hansen (Bigfoot), bassist på albumet «Svart Hund».

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]