Frantz Johansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frantz Johansen
Født1945Rediger på Wikidata
Død4. nov. 2014Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserBarn av Jordens Pris (1996)
Kongens fortjenstmedalje (2014)

Frantz Johansen (født 1945, død 4. november 2014)[1][2] var en norsk filantrop, kjent som «kloakkbarnas far». Gjennom stiftelsen Europa i Fokus sto Frantz Johansen sentralt i arbeid med å redde barn og fattige familier i Romania. En viktig del av arbeidet er å redde barn fra det fryktelige livet nede i kloakksystemet i Romanias storbyer, særlig București.

Kloakkbarna[rediger | rediger kilde]

Det var høsten 1994 at Frantz Johansen fikk sitt livs kall, da han underviste på et bibelseminar i București. Han møtte en liten sigøynerjente som spurte om penger til seg og sin ett år yngre, lamme bror. Gjennom samtalen med henne fikk han høre at hjemmet deres var blant rotter, mus og kakelakker nede kloakksystemet under gatene i București. Etter å ha fulgt henne ned i undergrunnen fikk han sitt livs sjokk. Der nede, i en fryktelig stank, kloakkvann, ekskrementer og i stummende mørke bodde tusener av barn og ungdom som hadde tatt tilflukt bort fra politi og mennesker som ville dem vondt.

Dette gav Frantz Johansen et livskall. Uten midler begynte han sitt vanskelige arbeid med å redde disse barna opp fra den umenneskelige måten de levde under.

Gjennom aviser, TV og radio ble hans arbeide kjent. I flere sterke TV-reportasjer om barna i kloakksystemet har han vært med å sette igang mange hjelpeaksjoner som har hjulpet tusener av barn inn i et normalt liv.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 1996 ble Frantz Johansen tildelt Barn av Jordens Pris under en offisiell høytidelighet på Nordkapp. Han fikk prisen for det beste barnearbeid.

Han mottok Kongens fortjenstmedalje 15. april 2014.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stein Gudvangen (5. november 2014). «Gatebarnas far er død». Dagen. Besøkt 9. november 2014. 
  2. ^ Rolf-Martin Hansen (6. november 2014). «Frantz Johansen er død». Drammens Tidende. Besøkt 9. november 2014. 
  3. ^ Stein Gudvangen (8. april 2014). «Frantz og Berit fikk sjelden kongelig heder». Dagen. Arkivert fra originalen 29. august 2016. Besøkt 9. januar 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Boken Frantz Johansen, kloakkbarnas far ble utgitt på Rex forlag i 1997.