Fransk bulldog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fransk bulldog
fralle, bulle, frenchie m.m.
Hundetypemolosser, selskapshunder
OpprinnelseFrankrike
Egenskaperfamiliehund
Livsløp10-15
Størrelseliten-mellomstor (8-14 kg)
Passer foralle
Anerkjennelser
FCIGr. 9 seksj. 11
(FCI #101)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCUtility Group
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Fransk bulldog (FCI #101) kalles også fralle, bulle og frenchie og er en liten hunderase som stammer fra Frankrike. Rasen blir ofte forvekslet med mops og boston terrier, men den skiller seg fra disse på flere måter. Den klassifiseres av FCI som en selskapshund.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fransk bulldog
ca. 1915

Opprinnelsen til denne bulldoggen er usikker og omdiskutert. FCI anerkjenner den som fransk av opprinnelse, men mange briter mener at opprinnelseslandet er Storbritannia.

En teori er at småvokste spanske bulldogger ble ført til Frankrike (Paris) og krysset der med småvokste engelske bulldogger på andre halvdel av 1800-tallet. En annen teori er at spesielt småvokste engelske bulldogger ble ført til Frankrike av engelskmenn som søkte jobb der i siste halvdel av 1800-tallet. Det engelske tidsskriftet Country Life skrev den 29. april i 1899 i en artikkel at for 35 år siden (altså omkring 1865) var det vanlig med småvokste lette bulldogger i landet. På den tiden ble det alt mer populært med små hunder i Frankrike, spesielt blant såkalte «Belles De Nuit» (spaserende folk) i Paris.

Den første raseklubben ble etablert i Paris i 1880. De første registreringene i stamboka ble foretatt i 1885, mens den første rasestandarden ble publisert i 1898. Samtidig ble rasen akseptert under navnet fransk bulldog av Société Centrale Canine i Frankrike. Den nye hunderasen ble først vist på en hundeutstilling i 1887.

Preget av helseproblemer[rediger | rediger kilde]

Det er en del utfordringer med helse hos denne rasen.

Fransk bulldog er spesielt utsatt for hudlidelser og allergier. I tillegg har mange pusteproblemer, noe som har sammenheng med den korte snuten. Endel sliter også med ryggen, hoftene og knærne. Øyeproblemer er heller ikke uvanlig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]