Frankfurt-Ostend

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart med Ostend avmerket

Ostend er en bydel i Frankfurt am Main. Den ligger øst for Innenstadt, og grenser ellers i nordvest til Nordend, i nord til Bornheim, i nordøst til Riederwald, i øst til Fechenheim og i syd til elven Main med Offenbach am Main, Frankfurt-Oberrad og Sachsenhausen-Nord på den andre siden. Bydelen har et areal på 6,432 km² og 27 090 innbyggere.

Sammenlignet med andre sentrumsnære bydeler som Westend og Nordend er befolkningens velstand lavere. Gjennom saneringstiltak og ikke minst sin forholdsvis sentrale beliggenhet har bydelen imidlertid blitt vesentlig mer attraktiv i senere år.

Før annen verdenskrig var den vestlige delen av bydelen særlig preget av sin jødiske befolkning. Ved Friedberger Anlage ble det i det tidlige 20. århundre bygget en ortodoks synagoge, og ved Röderbergweg lå det jødiske barnehjemmet og det jødiske sykehuset. En rekke gatenavn som Reinganumstraße eller Königswarterstraße minner om bydelens store jødiske befolkning. Frankfurts nåværende jødiske befolkning bor spredt over hele byen.

Ved den tidligere Großmarkthalle ved Mainbredden bygges det nye hovedkvarteret for Den europeiske sentralbanken, som skal stå ferdig i 2010. Dessuten ligger Frankfurts zoologiske have i Ostend.

Ostend er tilknyttet S-banenettet med stoppestedet Ostendstraße, hvor alle linjer bortsett fra S7 stopper. Det finnes flere U-banestasjoner på linjene U6 og U7 og sporvognsstoppesteder på linjene 11 og 14. Ostbahnhof er en regional jernbanestasjon for tog i retning Hanau og Würzburg. Bydelens hovedgate er Hanauer Landstraße.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jüdisches Museum Frankfurt (red.): Ostend – Blick in ein jüdisches Viertel. Begleitbuch zur Ausstellung 27. Mai – 2. November 2000. Frankfurt 2001: Societätsverlag, ISBN 3-7973-0742-X

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]