Frank O’Hara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Frank O'Hara»)
Frank O’Hara
Født27. mars 1926[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Baltimore[5]
Død25. juli 1966[6][1][7][2]Rediger på Wikidata (40 år)
Mastic Beach[8]
BeskjeftigelseLyriker, dramatiker, skribent, journalist, kurator, kunsthistoriker Rediger på Wikidata
Utdannet vedHarvard University
University of Michigan
St. John's High School
Partner(e)Joe LeSueur
Vincent Warren
NasjonalitetUSA[9]
GravlagtGreen River Cemetery[8]
Medlem avThe 8th Street Club
UtmerkelserNational Book Award (1972)[10]

Frank O’Hara (født 27. mars 1926 i Baltimore i USA, død 25. juli 1966Mastic BeachLong Island) var en amerikansk poet, forfatter og kunstkritiker som sammen med andre poeter som John Ashbery, James Schuyler, Barbara Guest og Kenneth Koch, var et sentralt medlem av New York School of Poetry.

Han var også forfatter av skuespill, og var kunstkritiker ved siden av arbeidet som museumskurator på Museum of Modern ArtManhattan.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Med finansiering og stipender fikk O’Hara gå på Harvard University, der han delte rom med den fremtidige kunstner og forfatter Edward Gorey. Selv om han tok hovedfag i musikk og gjorde noe komponering, var O’Hara sitt oppmøte uregelmessig og hans interesser for musikk var ikke alltid forenlig med det han ellers hadde lyst til.

O’Hara studerte også filosofi og teologi ved Harvard, og han skrev noe impulsivt poesi på fritiden. O’Hara var i sine ungdomsår sterkt påvirket av visuell kunst og av moderne musikk, som var hans første kjærlighet. Til tross for sin kjærlighet for musikk som han beholdt hele livet, så endret likevel O’Hara sitt hovedverk og han ble ferdig uteksaminert fra Harvard i 1950 med en grad i engelsk.

Så gikk han videre med gradsstudier ved University of Michigan i Ann Arbor, Michigan. Mens han var i Michigan, vant han en Hopwood Award og han fikk sin MA i engelsk litteratur i 1951. Denne høsten flyttet O’Hara til en leilighet i New York City sammen med Joe LeSueur, som skulle bli hans romkamerat og iblant hans elsker de neste 11 årene. Det var i New York City at han begynte å undervise ved The New School.

Karriere[rediger | rediger kilde]

O’Hara var aktiv i New Yorks kunstverden. Han jobbet som anmelder for forskjellige kunst-magasiner, og i 1960 ble han utnevnt til assisterende kurator for en maleri og skulptur-utstilling for Museum of Modern Art. Han var også venner med kunstnerne Willem de Kooning, Norman Bluhm, Larry Elver og Joan Mitchell.

Han var hele sitt liv kjent for sine ekstreme omgjengelighet, lidenskap, og varme mot andre mennesker, O’Hara hadde derfor hundrevis av venner og elskere gjennom hele sitt liv, mange av disse kom fra New York sine kunst og poesi-verdener. Kort tid etter ankomst til New York, ble han ansatt i resepsjonen på Museum of Modern Art og der begynte han å skrive mer seriøst.

O’Haras poesi var generelt selvbiografisk, mye av det var basert på observasjoner på hva som skjedde rundt ham i det øyeblikket han skrev diktene sine.

Frank O’Hara tilregnes den såkalte New York-skolens førsta generasjon. Den posthumw utgåvan av hans samlede dikt, The Collected Poems of Frank O'Hara (1971), delte National Book Award i 1972 med Howard Moss' Selected Poems (1971).[11]

Tidlig om morgenen 24. juli 1966 ble han påkjørt av en strandbil på Fire Island, og døde dagen etter av sprukket lever, i en alder av 40 år.

Han ble begravet i Green River-kirkegården på Long Island.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 137575, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Discogs, Discogs artist-ID 629870, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 7598269, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6th8w5g, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 17. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Frank-OHara, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id o-hara-frank, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ a b de Kooning: An American Master, side(r) 484[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Museum of Modern Arts online samling, MoMA kunstner-ID 12072, besøkt 4. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ www.nationalbook.org[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ «En presentation av Frank O'Hara som 1972 års vinnare av National Book Award på stiftelsens nutida webbplats.». Arkivert fra originalen 19. januar 2013. Besøkt 28. februar 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]