Frank Huntington Stack

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frank Huntington Stack
Født31. okt. 1937[1]Rediger på Wikidata (86 år)
Houston
BeskjeftigelseTegneserietegner, kunstmaler Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Texas
NasjonalitetUSA
UtmerkelserInkpot Award (2011)[2]

Frank Huntington Stack (født 1937 i Houston, Texas),[3] også kjent under pseudonymet «Foolbert Sturgeon», er en amerikansk undergrunnstegner. Ettersom han jobbet i det amerikanske bibelbeltet benyttet Stack seg av dekknavnet «Foolbert Sturgeon» da han i 1962 utga det som har blitt karakterisert som det aller første undergrunnstegneserien, den satiriske, politisk radikale og eventuelt blasfemiske The Adventures of Jesus (Jesu eventyr). Denne ble fulgt opp med New Adventures of Jesus (Jesu nye eventyr) i 1969. Utdrag fra disse har i Norge blitt trykket av Gateavisa.

Stack er utdannet fra Universitetet i Texas i Austin med graden BFA (Bachelor of Fine Arts) i 1959. Han studerte også ved Kunstinstituttet i Chicago og fikk sin Master of Art ved Universitetet i Wyoming. Han hadde videre studier ved Académie de la Grande Chaumière i Paris. Som professor i kunst ved Columbia University har han forelest i oljemaling, akvarellmaling, tegning, anatomi, etsing og radering, litografi, og faktisk også tegneseriekunst.[4]

Han har mottatt flere akademiske priser, og er blitt inkludert i Who's Who in American Art og Who's Who in America. Han har mottatt flere forskningsstipender som har gitt ham muligheten til å studere i New Mexico og Paris. Han har stilt ut arbeider i USA, Frankrike, Italia, Polen, Sør-Korea, Sveits og i Tyrkia.[4]

Innenfor tegneserier, som han internasjonalt er mest kjent for, har han skrevet artikler for bransjetidsskriftet The Comics Journal, og bidratt med tegneserier for blader som Zero Zero, Hydrogen Bomb Funnies, Radical America Komiks, Blab!, Snarf og i antologiene til Rip Off Comix.

En venn av Frank Stack, den samtidige Gilbert Shelton fra Texas, også en av de aller første amerikanske undergrunnstegnerne ved siden av Robert Crumb, har uttalt at han anser Foolbert Sturgeons Jesus-tegneserie som den aller første. Kravet står og faller på definisjonen av en undergrunnstegneserie. The Adventures of Jesus besto av en fanzine på 14 sider som var fotostatkopiert og sirkulerte blant en mindre gruppe venner og interesserte, og ble ikke solgt før lenge senere da den ble «offisielt» utgitt. Stacks status som en pioner i amerikansk undergrunn er dog ikke betvilt.

2000-tallet har Stack tilbrakt mye av sin tid i Frankrike som maler, og hvor han har vært sammen med sine gamle venner Gilbert Shelton, Robert Crumb og Peter Poplaski. En av hans senere utgivelser er illustrering av en usentimental tegneseriefortelling skrevet av Harvey Pekar, Our Cancer Year («Vår år med kreft»). Pekar døde av kreft i 2010.

Tegneserieutgivelser[rediger | rediger kilde]

  • The Adventures of Jesus (1962)
  • The New Adventures of Jesus (1969)
  • Jesus Meets the Armed Services (1970)
  • Jesus Comics #3 med serien Jesus Joins the Academic Community (1972)
  • Feelgood Funnies (1972)
  • Dorman's Doggie (1990)
  • Naked Glory – the Erotic Art of Frank Stack
  • Our Cancer Year, skrevet av Harvey Pekar (1994)
  • The New Adventures of Jesus – The Second Coming (2007), samleutgivelse med kommentarer

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som Frank Stack, www.degruyter.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.comic-con.org, besøkt 28. juli 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Foolbert Sturgeon Biography
  4. ^ a b Frank Stack Biography ved Denis Kitchen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]