Francesca Annis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Francesca Annis
Født14. mai 1945[1]Rediger på Wikidata (78 år)
Kensington (London)
BeskjeftigelseSkuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedCorona Theatre School
Partner(e)Ralph Fiennes (19952006)
Patrick Wiseman
NasjonalitetStorbritannia
Aktive år1959
IMDbIMDb

Francesca Annis (født 14. mai 1945 i London i England) er en britisk skuespillerinne med mange roller både i filmer og TV-serier. Annis spilte i 1963 Kleopatras tjenerinne i filmen Cleopatra. Hun spilte den kvinnelige hovedrollen i britiske langfilmer som The Eyes of Annie Jones 1964 og Run with the Wind 1966.

I 1971 spilte Annis Lady Macbeth i filmen The Tragedy of Macbeth regissert av Roman Polański. Etter dette var hun på rollelisten i flere britiske TV-filmer og TV-serier, for eksempel den engelske kongen Edward VIIs elskerinne Lillie Langtry i Edward the Seventh eller Lillie 1975.

I 1984 spilte Franceska Annis den kvinnelige hovedrollen som "Lady Jessica" i science fiction- og fantasy-filmen Dune, som ble skrevet og regissert av David Lynch.

Fransesca Annis gjorde også mange viktige biroller i britiske og amerikanske TV-serier og TV-filmer, blant andre I'll Take Manhattan, Helgenen og Magnum, der hun spilte den fornemme Penelope St. Clair. I 1983 og 1984 løste hun mordgåter i hovedrollen som Tuppence Beresford i ti frittstående TV-episoder som bygget på Agatha Christies forfatterskap. Året før, 1982, hadde hun hatt hovedrollen som Tuppence Cowley i The Secret Adversary som er en mordgåte av Agatha Christie filmatisert for TV. Hun er også kjent fra TV-seriene Between the Lines, Cranford og Deceit.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.telegraph.co.uk[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]