Frøysjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frøysjøen
LandNorge
Kart
Frøysjøen
61°48′07″N 5°06′17″Ø

Kalvåg ved Frøysjøen i Bremanger

Frøysjøen er en fjord i Bremanger og Kinn kommuner i Vestland. Den er 35 kilometer lang, og ligger sør for Bremangerlandet og øya Frøya, som den er oppkalt etter.[1]

Fjorden har innløp fra Norskehavet mellom Frøyskjera i nord og øya Hovden i sør. Innenfor Frøyskjera ligger Frøya og tettstedet Kalvåg på sørsida. Herfra går fylkesvei 616 over til Smørhamnsøy og Smørhamn, hvor det var fergeforbindelse over fjorden til Kjelkenes i Midtgulen. Ferga fra Smørhamn til Kjelkenes er erstattet med tunnel under Skatestraumen til Rugsundøy. Frøysjøen fortsetter mot nordøst på sørsida av Bremangerlandet. På sørsida går fjorden Gulen mot sørøst, med de tre fjordarmene Nordgulen, Midtgulen og Sørgulen.

Sidefjorden Berlepollen går nordover på Bremangerlandet, og litt lenger inn i fjorden på sørsida ligger Hennøya og bygda med samme navn på fastlandet like ved. Litt lenger inn, fremdeles på sørsida av fjorden, går Vingepollen mot øst inn til Vingen. Frøysjøen snur nå mot nord på østsida av Bremangerlandet, og munner ut i Skatestraumen ved det 860 meter høye fjellet Hornelen, som stuper rett ned i fjorden nedanfor. Fra bygda Lofnes på østsida går fjordarmen Bortnepollen inn til bygda Bortnen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Frøysjøen på Norgeskart.no fra Statens kartverk