Fosse Way

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Romersk Britannia, med Fosse Way i rødt

Fosse Way var en romersk vei i England som var en forbindelsen mellom Exeter (Isca Dumnoniorum) i sørvest England og Lincoln (Lindum Colonia) i the East Midlands, via Ilchester (Lindinis), Bath (Aquae Sulis), Cirencester (Corinium Dobunnorum) og Leicester (Ratae Corieltauvorum).

Den traff Akeman Street og Ermin Way i Cirencester, krysset Watling Street ved Venonis («High Cross») sør for Leicester, og løp sammen med Ermine Street i Lincoln.

Ordet Fosse er fra det latinske fossa, norsk: grøft og er den eneste av Englands romerske veier som fortsatt har et latinsk navn. I de første tiårene etter den romerske erobringen av England i AD 43, tilsvarte Fosse Way den vestlige grensen av det romerske området. Det forklarer at flere byer på veien ender på -cester eller -chester som stammer vanligvis fra det romerske castrum. Det er mulig at veien begynte som forsvarsgrøft som senere ble umgjort til en vei, eller at grøfta forløp parallell med veien ihvert fall ideler av strekningen.

Veien var ekstrem rett: fra Lincoln til Ilchester i Somerset, det vil si bortimot 300 km, er den aldri mer en 10 km fra en rett linje. Større deler av Fosse Way er også i dag i bruk som for eksempel A46 mellom Lincoln og Leicester eller mellom Bath og Shepton Mallet der den følger delvis gjennom blant annet en by som heter Stratton-on-the-Fosse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]